Hogyan veszi fel agyunk a harcot az öregedés ellen?
Minél öregebbek leszünk, annál nehezebbé válik számunkra, hogy eligazodjunk a körülöttünk levő világban. Az agy azonban nagyszerű stratégiák kialakítására képes, melyekkel lelassíthatja az öregedés ilyen jellegű hatásait.

Annak érdekében, hogy feldolgozzuk a naponta felénk érkező információk tömegét, kategóriákat gyártunk, és a minket körülvevő világ valamennyi elemét igyekszünk besorolni a megfelelő helyre. A bochumi Ruhr Egyetem idegtudósai vizsgálataik során arra is rájöttek, hogy ez a kategorizálási mód az életünk során változik.


A Sabrina Schenk és dr. Boris Suchan professzor vezetésével zajló kutatás során a szakemberek különféle korú embereket figyeltek meg EEG, illetve egy látáskövető eszköz segítségével, miközben az alanyoknak az volt a feladatuk, hogy eltérő színű köröket soroljanak két különböző kategóriába. Egyes körök hasonlítottak egymásra, mások teljesen különbözőek voltak, és az eredmények azt mutatták, hogy míg a hasonló köröket minden korosztály könnyedén besorolta a megfelelő csoportba, az eltérő típusokat az idősebbek már nehezebben tudták kategorizálni, mint a fiatalok.


Alapvetően kétféle módon kategorizáljuk a dolgokat. Az egyik, hogy a hasonló elemeket vesszük számba, a másik, hogy a kivételeket igyekszünk megjegyezni. Az idősebbek azonban már nem könnyen váltanak egyik kategóriából a másikba, ám esetükben kialakul egyfajta szelektív figyelem. Egyszerűen szólva, jobban odafigyelnek a részletekre és sokkal alaposabban figyelnek meg dolgokat, mint a fiatalok. Amint azt Schenk megállapította, az agy képes az öregedéssel járó negatív hatásokat lelassítani azáltal, hogy megnöveli a figyelem szintjét.

Az Egyetem szakemberei a jövőben arra készülnek, hogy olyanok figyelmi szintjét mérjék meg, akik különösen edzettek e téren, például a megrögzött számítógépes játokot játszókét, ha ugyanis róluk kiderülne, hogy kiemelkedően jól teljesítenek a kategorizálós feladatok során, akkor az eredmények segítségével az idősebbeket is segíteni lehetne abban, hogy a figyelmüket speciális módon eddzék.


0000 00 00:00:00/