Hölgyek! Ne a menzeszük végén akarják abba hagyni a dohányzást...
A dohányzásról való leszokás nem könnyű feladat. És a nőknek, ezt az akadályt még nehezebb legyőzni... a menstruációs ciklusuk bizonyos időszakaiban. Kanadai kutatók megmagyarázták.

Jól olvasták. Ha csökkenteni szeretné a cigarettafogyasztását, legjobb elkerülni a ciklusa bizonyos szakaszait. És különösen a follikuláris fázist, azaz az „éppen utána” időszakot. Ugyanis, Adrianna Mendrek (University of Montreal), „a dohányzás utáni fékezhetetlen vágy még erősebb ebben az időszakban". Ezzel szemben „lehet, hogy könnyebb egy nőnek az absztinenciát elviselni a sárgatest fázis idején, pont a peteérés után," folytatja. Azaz két héttel a menstruáció vége után. Azonban a „pszicho-szociális tényezőket sem szabad kizárni, hogy megmagyarázzuk a dohányzásról való leszokásban ért kudarcokat és sikereket.”

Ahhoz, hogy erre a következtetésre jusson a montreali kutatócsoport, 34 - naponta legalább 15 szál cigarettát elszívó - nőn és férfin végzett vizsgálatot. Kérdőíveket töltettek ki velük és MRI vizsgálatokat végeztek rajtuk. Az MRI vizsgálatok alatt dohányzás utáni vágyat serkentő képeket vagy semlegeseket mutattak. A hölgy résztvevők menstruációs ciklusának két időpontjában is megcsináltatták velük a tesztet és megmérték a hormon szintjüket.

Hormonális vagy környezeti tényezők?

Eredmény: „bizonyos agyterületek többet aktiválódnak a follikuláris fázisban," írják a szerzők. És az általános, hogy a nők nehezebben tudtak leszokni, mint a férfiak, még akkor is, ha a kezdetekkor ugyanannyi szálat szívtak. Ez a megállapítás összhangban van a korábbi kábítószer-függőségről szóló tanulmányok eredményeivel, amelyeket egereken végeztek. Ezek szerint a nőstény egerek gyorsabban függővé váltak, mint a hímek. „A ciklus során működő női hormonok tehát hatással vannak a függőséggel szembeni érzékenységre”, mondja Adrianna Mendrek.

Adrianna Mendrek folytatni akarja kutatásait, hogy „hatékonyabb leszokást segítő szereket fejlesszen a dohányosok neme szerint."


Forrás: www.destinationsante.com - Fotó: Madhugiri Ramakanth (Flickr.com)
2015 JAN 07 21:12:01/