Homeopátiás segítség hasmenés esetén
Gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén gyakran alakul ki hasmenés (Diarrhoe), amelyet leggyakrabban vírusos, esetenként bakteriális fertőzés okoz.

Hasmenésnek az tekinthető, ha naponta több mint háromszor ürül a béltartalom, és a széklet állaga a szokásosnál jóval hígabb. Gyakran további tünetek is jelentkeznek, ezek lehetnek rosszullét, hányás, görcsös hasfájás, levertség, és általános betegségérzet. A legtöbb esetben a tünetek néhány napon belül maguktól elmúlnak, és a bőséges, legalább napi 3 liter folyadékbevitellel jól kezelhetők. Emellett fontos arra is ügyelni, hogy pótoljuk a szervezetből távozó létfontosságú elektrolitokat, mint a kálium, nátrium, kálcium, valamint az olyan további tápanyagokat is, mint a cukor (glükóz).

Mindemellett jó szolgálatot tehetnek egyes homeopátiás szerek is a gyógyulás érdekében.


Híg széklet, gyakori hányás, gyengeség, kimerültség, fáradtság, égő fájdalmak esetén, amikor a nagy szomjúság ellenére egyszerre csak kis mennyiségű folyadékot tud fogyasztani:


Lehetséges kísérőtünetek: félelem, aggodalom az egészségi állapotért, pánikrohamok és nyugtalanság. A betegnél egyszerre jelentkezik hányás és hasmenés, utazási rosszulléttől szenved, vagy ételmérgezése van.


Javulás: meleg, nyugalom, a test kímélése

Romlás: hideg, nedvesség, megerőltetés

Javasolt homeopátiás szer: Arsenicum album D12, 5 golyócska 3x naponta

Megjegyzés: lázas fertőzések, égési sérülések, és félelmek esetén is adható.


Közvetlenül étkezés után jelentkező erőteljes hasmenés, fájdalmas székletürítés, kimerültség, habos hányás esetén:


Lehetséges kísérőtünetek: égő hátfájás, fogcsikorgatás és láz. Az érintett betegnél egyszerre jelentkezik hányás és hasmenés, kora reggeli hasmenés, görcsös hasfájás, puffadás, és hasmenés nyáron fogzás alatt.


Javulás: hason fekvés, gyengéd hasmasszázs

Romlás: –

Javasolt homeopátiás szer: Podophyllum D12, 5 golyócska naponta 3x


Fontos: ha a hasmenés több mint 3 napig tart, keresse fel háziorvosát, mert a folyadék- és elektrolitveszteség veszélyeztetheti az egészségét. Elsősorban gyerekek és idősebb emberek esetében érdemes erre odafigyelni.

Ha a vért észlel a székletében, azonnal keresse fel orvosát. A hosszabb ideig fennálló hasmenés élelmiszer-intoleranciára (pl. laktóz-érzékenység), vagy krónikus  gyulladásos bélmegbetegedésre utalhat. Ha gyakran változik a széklet állaga, hol hasmenést, hogy szorulást tapasztal, érdemes orvosától béldaganatra vonatkozó vizsgálatot kérnie.


Forrás: www.globuli.de - fotó: Lindsey Turner (flickr.com)
2015 NOV 13 16:06:50/