Homeopátiás segítség haspuffadás esetén
A puffadás nem csak kellemetlen, de gyakoriságtól és súlyosságtól függően akár betegséget is jelezhet. Orvosi szaknyelven flatulenciának nevezik a túlzott gyomor- és bélgáz-lépződéssel járó tüneteket, amelyek általában valamely élelmiszer emésztésekor jelentkeznek. A gázok összetétele eltérő, pl. tartalmazhat metánt vagy kénhidrogéneket. Ezek okozzák a puffadást, illetve ezek a bélgázok távoznak igen kellemetlenül a végbélen keresztül. 

A táplálék emésztése közben minden ember esetében keletkeznek bélgázok. Haspuffadás közben azonban túl sok gáz képződik, ami fájdalmakat is okozhat, és nem utolsó sorban kellemetlen helyzetekhez is vezethet. A haspuffadás megelőzéséhez fontos, hogy alaposabban megfigyeljük táplálkozásunkat. Gyakran egy bizonyos élelmiszer-csoport váltja ki a panaszokat, így már ezen ételek elhagyásával is jelentős javulást és azonnali érhetünk el.


Érdemes a háziorvost felkeresni panaszainkkal, mert gyakran laktóz-intolerancia vagy egyéb ételallergia váltja ki a rendszeres puffadásos panaszokat, amikre orvosi vizsgálat deríthet fényt.


Tünetek és homeopátiás szerek

Az alábbi tünetleírások alapján ki tudja választani, puffadás esetén milyen homeopátiás szert érdemes választania.


Carbo vegetalis:

- erős, rossz szagú bélgázok. Az egész has puffadt, nyomásra nagyon érzékeny, kellemetlen a szűk ruházat viselése. Gyengeség, akár ájulás is előfordulhat.


Lycopodium:

- puffadt has, teltségérzet és gyomorégés, a szűk ruházat kellemetlen. Elsősorban édesség, tésztaétel, fokhagyma vagy hagyma fogyasztása után rendetlenkedik a has. A panaszok délután és estefelé súlyosbodhatnak.


Nux vomica:

- nehéz ételek és alkohol fogyasztása után jelentkező haspuffadás és székrekedés. Rosszullét, teltségérzet, nyomás és fájdalom gyomortájékon.


Argentum nitricum:

- a has erősen puffadt, különösen sajt, cukor vagy sós ételek fogyasztása után. A gázok elengedése sem hoz enyhülést.


Dioscorea villosa:

- erős haspuffadás étkezés után, olyan erős fájdalmakkal jár, hogy a beteg összegörnyed


China officinalis:

- büdös bélgázok, fájdalmas görcsök és felpuffadt has, közvetlenül étkezés után. Jól hallani a bélzajokat.


Aloe:

- krónikus puffadás, égő érzés a végbélnyílásnál, széklettartási problémák


Allium ursinum:

- különösen stresszhelyzetekben lép fel, általában gyorsan elmúlik, Treten massiv in Stress-Situationen auf, teilweise festsitzend, eher schnell abgehend, megpróbálja visszatartani


Allium sativum:

- a mellkasból sugárzó panaszok, Roemheld-szindróma (szívre jellemző panaszokat produkáló gyomor-bél eredetű panaszok)


Flor de piedra:

- heves felfúvódás/bélgázok, elsősorban étkezés után

Forrás: www.apotheke-homoeopathie.de - fotó: banjo d (flickr.com)