Homeopátiás szerek az utazáshoz
Utazásainkra is vigyünk magunkkal gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket a kisebb-nagyobb panaszok, fájdalmak enyhítésére. A gyógyszertárban szakszerű segítséget kaphat, milyen szereket érdemes beszerezni.

Ha rendszeresen szed gyógyszereket (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás stb. esetén), biztosan gondol arra, hogy a gyógyszereit magával vigye. A bőröndbe azonban érdemes ezeknél többet elcsomagolni.

Ne feledkezzen meg például az utazási rosszullétről, ami akár már a nyaralás legelején kínozhatja. Bizonyos fájdalomcsillapítók egy kisebb megfázás esetén is segíthetnek. Ne feledkezzen meg a kötszerről és a sebfertőtlenítőről sem.  Ha idegen környezetben rosszabbul alszik, érdemes egy enyhe altatót is magával vinnie. A vérkeringéssel kapcsolatos problémákra is találhat megfelelő készítményt. Szem- és fülgyulladásra gondolva érdemes a megfelelő cseppeket elcsomagolni. Gondoljon arra, hogy az egész családnak, az egyes családtagok bőrtípusának megfelelő elegendő fényvédő krémet is beszerezzen. Érdemes rovarriasztószerre is gondolni, de legalább egy hűsítő, viszketést enyhító szerre.

Ha a homeopátiára esküszik, a normál úti patikát kiegészítheti homeopátiás szerekkel is. Sok száz készítmény közül választhat, a megfelelő szerek kiválasztásához ismerni kell, hogy mi váltotta ki a panaszt.

néhány javaslat:
- napégésre: 

Atropa belladonna (Belladonna): vörös, forró, enyhén duzzadt bőr, lüktető fájdalom.
Lytta vesicatoria (Cantharis): hólyagképződés, égő fájdalom .
- sérülések esetén:

Arnica montana: bármilyen, zúzódással és vérzéssel járó sérülés esetén.
Ledum palustre: ütést követően keletkező véraláfutásokra.
Rhus toxicodendron: ízületek és inak húzódása, ficama és túlerőltetése esetére.
- influenza: 

Aconitum napellus: hirtelen fellépő magas láz és fájdalom, nyugtalanság és félelem esetén.
Gelsemium sempervirens: fejfájással járó influenza, általános levertséggel.

Potenciák és adagolás

Önmagunk kezelésére általában alacsony vagy közepes potenciájú homeopátiás szereket alkalmazunk. Alacsony potenciájú (D1 - D6) szereket akut megbetegedéseknél, többször, ismételten kell beszedni (pl. óránként), közepes potenciájú (D12-D30) szereket pedig egy-háromszor naponta. Amint javulást tapasztal, csökkenteni kell a gyakoriságot. Felnőtteknél az általános adagolás 5 golyócska alkalmanként.

Fontos, ha magunk határozzuk meg az adagolást az utazás alatt:

Ha a panaszok nem enyhülnek elég gyorsan, keressen fel egy orvost.  A homeopátiás kezelés nem helyettesíti az utazás előtt szükséges védőoltásokat. Hasonlóképp nem nyújt védelmet országspecifikus egészségügyi veszélyek ellen, mint például az extrém klíma, az elégtelen higiénés állapotok, malária vagy járványok ellen.

Tájékozódjon az utazás előtt, hogy az Ön által választott úti célra ajánlott-e maláriagyógyszerről gondoskodni. Az utazási betegség a megfelelő higiéniás intézkedésekkel általában elkerülhető. Ha azonban mégsem úszta meg a rosszullétet, jó, ha van nálunk megfelelő gyógyszer, valamint elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. A folyadék mellett a szervezetből távozó sókat is pótolni, az ehhez megfelelő vízben oldódó porokat bármelyik gyógyszertárban beszerezheti.

Forrás: www.apotheker.or.at - fotó: Biodiversity Heritage Library (flickr.com)
2015 AUG 14 09:29:57/