Homeopátiás szerekkel az izomgörcsök ellen
Az izomgörcsök akaratlan izomösszehúzódások, melyek fájdalmakat is okozhatnak, és az emberi test bármelyik izmában jelentkezhetnek. Leggyakrabban magnéziumhiány okozza, főként, ha az izomgörcs sportolás vagy túlerőltetést követően jelentkezik.

Izomgörcs azonban nyugalmi állapotban is előfordulhat, ilyenkor kálciumhiányra kell gyanakodni. Különböző betegségek tüneteként is jelentkezhetnek izomgörcsök, és ha nem túlerőltetés okozta a görcsöt, érdemes orvosának megemlíteni a panaszokat.


A szervezetnek magnéziumra van szüksége, amely természetes módon akadályozza meg, hogy a kálcium az izmokban  található sejtek belsejébe jusson. Általánosságban a magnézium a testben  nyugtatólag hat valamennyi idegi tevékenységre. Ha a szervezetben nincs elegendő magnézium, vagy a magnéziumtartalékokat fizikai megerőltetés révén felhasználjuk, az akaratlan görcsös izomösszehúzódásokhoz vezethet.

 

Bár az izomgörcsök fájdalmasak, az a szerepük, hogy figyelmezetessenek az erős megterhelésre. Emellett konyhasó vagy káliumhiány esetén is jelentkezhetnek a görcsök. A megelőzés érdekében, főleg jelentős megerőltetések előtt, érdemes magnéziumot a szervezetbe juttatni.


Tünetek és homeopátiás szerek

A lent leírt testi tünetek alapján kiválaszthatja, milyen homeopátiás szer segíthet izomgörcsök esetén.Cuprum metallicum: minden görcs esetén, pl. vádligörcs, bélgörcsök, izomgörcs. A görcsöket hosszabb időtávú megfeszítés okozhatja. 


Magnesium phosphoricum: erős fájdalmakkal járó izomgörcsök, éjszakai vádligörcs és görcsös hasfájás esetén. Gyermekeknél jelentkező írógörcs esetén is.


Cina: a végtagok izmaiban, valamint méhben is jelentkezhetnek spontán, fájdalommentes, ellenőrizhetetlenül rángatózó görcsök. Esetenként vitustánc szerű tünetek is jelentkezhetnek, amely során az egész testen akaratlan izomrángások vonulnak végig.


Agaricus muscarius: gefunden auf: http://www.apotheke-homoeopathie.de/anwendung/kraempfefájdalommentes görcsök az egész testben, a végtagok rángatóznak, mint a vitustánc esetén. Az érintett nyugtalan, és nagy a mozgásigénye.


Valeriana officinalis: éjszakai vádligörcsök esetén, amelyek járkálástól enyhülnek.


Ammi visnaga: húgyúti, vese- és epegörcs esetén, valamint Angina pectoris, görcsös Bronchitis és görcsös köhögés esetén is alkalmazható.


Forrás: www.apotheke-homoeopathie.de - fotó: Joshua Ganderson (flickr.com)
2015 DEC 04 08:36:00/