Húgykő: mit igyunk, mikor és mennyit?
A húgykövek közel 4 millió franciát érintenek. Mindegy hogy kalcium-oxalát vagy húgysav az összetevőjük, gyakran visszatérnek. A bevitt folyadék mennyisége, annak egész napos eloszlása és kisebb mértékben a minősége befolyásolja a visszaesés esélyét.

Hogyan előzzük meg a húgykövek kialakulását?

Húgykő után megelőző kezelést kell bevezetni, hogy megakadályozzuk a kiújulást, hiszen a kellemetlenség és a fájdalom mellett a vesefunkció romlásához vezethetnek, ami szélsőséges esetben dialízist is szükségessé tesz. Elengedhetetlen az étrendi tanácsok betartása. Ezek alapja az ételek beállítása, de főleg a vizeletkiválasztó kúra. A "diurézis kúra" célja, hogy növelje a vizelet mennyiségét és gyakoriságát így hígítva azt, és ily módon korlátozza a kristályosodást, ami a húgykő alapja. A legfontosabb az, hogy minden nap több mint 2 liter folyadékot igyunk. Fontos, hogy ez a mennyiség növekedjen, ha jelentős az izzadás (nagy meleg, edzés). Rendkívül fontos, hogy a folyadékbevitelt egész napra elosszuk és amennyire csak lehet éjszakára is. Hiszen éjszaka, a vizelet koncentráltabb, ami kedvez a kristályosodásnak. Mivel elképzelhetetlen, hogy kétóránként felébredjünk inni, és még WC-re is kimenjünk, lefekvés előtt mindig innunk kell, és ha éjszaka felébredünk (legyen egy pohár víz az éjjeliszekrényen).

Melyek az ajánlott italok a húgykő ellen?

A mennyiség sokkal fontosabb, mint az ital típusa. Azonban a vizet feltétlenül előnyben kell részesíteni. Alkoholt, szénsavas üdítőket és más magas cukortartalmú italokat csak mértékkel fogyasszunk, ez mindenkinek ajánlott. Hogy tudjuk, milyen típusú vizet igyunk meg kell vizsgálni a bevitt kalcium mennyiséget. Hiszen, hogy megakadályozzuk a húgykövek kialakulását, a kalcium bevitel nem haladhatja meg a 800-1000 mg-ot per nap (beleértve a más élelmiszerekben található kalciumot, köztük a tejtermékeket is).

Jó tudni

  • Naponta 2 pohár narancslé ajánlott, mert magas a citrát tartalma. A citrát ugyanis megakadályozza a kristályosodást.
  • Sört csak módjával igyunk, mert purint tartalmaz, amely a húgykövek egyik alkotóeleme.

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy eléget iszunk-e?

A vizeletet 24 órán keresztül kell gyűjteni, így ellenőrizhetjük a diurézist. Megmérjük az összegyűjtött vizeletet, amelynek meg kell közelítenie a bevitt 2 litert.


Forrás: www.e-sante.fr _ Fotó: SuSanA Secreteriat
2015 MÁJ 13 21:20:08/