Húgyúti fertőzések, nedves nadrágok: szégyene az iskolai mosdóban
Hiányos tisztaság, nehéz hozzáférhetőség, vagy a magánszféra hiánya, az iskolai mosdókat a húgyúti fertőzések és az inkontinencia kialakulásának elősegítésével vádolják.

A Francia Urológiai Egyesület magyarázatai és tanácsai.

A probléma nem új keletű. Tíz évvel ezelőtt a Párizsi Szülői Munkaközösségének Tanácsa (Fédération des conseils de parents d'élèves de Paris - FCPE) készített egy felmérést az iskolai WC-kel kapcsolatban: a szülők 70%-a azt mondta, hogy gyermekük panaszkodott az iskolai (óvoda, általános, közép- és középiskolai) WC-re, míg a gyerekek negyede szenvedett húgyúti vagy bélrendszeri fertőzéstől miután használta az intézmény mellékhelységét.

Bár bizonyos elfogultság miatt, lehet kritizálni ezt a felmérést, a kérdés továbbra is fennáll. Nagyon komolyan kell venni, mert egészségügyi problémákhoz, akár egy jövőbeli inkontinenciához vezethet.

A gyerekek néha egész nap visszatartják, hogy ne kelljen használniuk a mellékhelységet. Ennek az a vége, hogy becsurog, és húgyúti fertőzések alakulnak ki, különösen a lányok körében.

Naponta 5-6 alkalommal kell WC-re menni

Piszkos WC, nincs papír, az intimitás hiánya, időhiány, vagy az órák alatt nem hagyhatják el a termet, sok gyerek megtanulja visszatartani.

Ez a viselkedés növeli a szivárgás előfordulását, különösen a lányok körében. Miután náluk rövidebb a húgyút, mint a fiúknál, nagyobb mértékben vannak ennek kitéve. Ezen kívül a WC állapota kevésbé hátráltatja a fiúkat, mert tudnak állva pisilni.

Ha túl hosszú ideig tartja vissza a vizeletét, a gyermek kockáztatja, hogy nem tudja a megfelelő időben a záróizmokat elengedni, ami a vizelet rossz ürítésével jár.

Pedig a hólyag teljes kiürítése csökkenti a fertőzések kockázatát és a kapcsolódó székrekedést.

A húgyhólyag teljes kiürítése csökkenti a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát

Hogy kiürítse a hólyagját, egy lánynak ellazultnak kell lennie, elernyesztenie a gátat, és nem erőltetni. Ehhez ülve kell pisilnie, tárt térdekkel, a ruházata nem akadályozhatja. Elengedhetetlen, hogy a WC tiszta legyen, megfelelő intimitás és elég idő legyen a pisiléshez.

Az iskola mosdói nem mindig felelnek meg e három feltételnek.

A Francia Urológiai Egyesület tanácsai

  • A gyermek tanuljon meg pisilni vagy tanuljon meg újra otthon és az iskolában is.
  • Rendszeresen kell vizelni és teljesen ki kell üríteni a hólyagot: nem szabad egy egész délelőttöt vagy délutánt a hólyag kiürítése nélkül eltölteni.
  • Magyarázzuk el a lányoknak, hogy a helyes irányba töröljék ki: elölről hátra, és nem fordítva.
  • Elérhetőek legyenek a WC-k, megfelelő, tiszta, tiszteletben tartva az intimitást, külön WC a fiúknak és a lányoknak.
  • Megértetni a pedagógusokkal, hogy a gyermekeknek szükségük van a hólyag rendszeres és teljes kiürítésére.
  • Átgondolni, hogy hogyan lehet integrálni a hólyag rendszeres ürítését az iskolai napirendbe.
Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Insights Unspoken (Flickr.com)