Hüvelyi folyás: gyakran kellemetlen, de csak ritkán veszélyes
A hüvelyi folyás a női test tisztulási folyamatának része: a folyadékkal például elhalt sejtek, vér, kórokozók távoznak a szervezetből, mégis egyes nőknél problémát okozhat. A vaginális folyás a pubertás előtt egy-két ével jelentkezik, és egészen a változókorig végigkséri a nők életét, van, egyéntől függően többé-kevésbé észrevétlenül. 

A vaginális folyás (Fluor genitalis az orvosi szaknyelvben) a hüvelyt, illetve a méhet, a petevezetéket és a petefészkeket külső fertőzésektől védő mechanizmus része, hiszen különösen a szülőképes korú nőknél a nemiszerveket rendszeresen veszélyeztethetik külső kórokozók. Ha a hüvely egészséges baktériumflórája felborul, a kórokozók, baktériumok könnyedén megbetegíthetik az érintett nőt.


Kóros hüvelyfolyás


Ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalja, javasoljuk, hogy keresse fel nőgyógyászát:

  • hirtelen megnő a folyás mennyisége 
  • a változókor után jelentkező folyás, vagy terhesség alatt megnövekedett folyás
  • megváltozik a folyás színe vagy állaga (pl. zavaros-szürkés, vöröses vagy barnás, zöldes, sárgás-nyálkás, habos, darabos) és/vagy a szaga (pl. halszagú)
  • viszketés, vörösödés és egyéb bőrelváltozások és/vagy duzzanat és/vagy sebesedés, fájdalom az intim testrészeken (vagy az alhason)
  • fájdalmas közösülés
  • fájdalmas, égő vizelés

Keresse fel nőgyógyászát, ha a fenti panaszok közül valamelyiket tapasztalja. Egy hüvelyi fertőzés ugyan kellemetlen, de kezdetben általában ártalmatlan. Azonban a kórokozók feljuthatnak a petevezetékhez vagy a petefészkekhez, és ott gyulladást válthatnak ki.


Terhesség alatt


Különleges helyzetet jelent a várandósság: a hormonális változások miatt a terhes nő különösen érzékeny a fertőzésekre, amik aztán a babát is veszélyeztethetik. A nőgyógyásza megkérdezi a pontos tünetekről, panaszokról, és egy hüvelytükör segítségével megvizsgálja Önt. A nőgyógyász megvizsgálja a szeméremajkakat és a hüvelyt, látható-e vörösödés, bőrelváltozás, tapasztal-e fájdalmat, valamint kiértékeli a folyás színét, szagát és állagát. Gyakran már ezek alapján következtetni tud, mi váltotta ki a panaszokat. 

A vizsgálta további része attól függ, milyen betegségre gyanakszik az orvos: ha feltételezhető a fertőzés, az orvos kenetet vesz, meghatározza annak PH-értékét, valamint mikroszkópos vizsgálatnak veti alá. Szükség esetén laborvizsgálatokat is elrendel.


Hüvelyi folyás kezelése


A kezelést annak megfelelően állapítja meg a nőgyógyász, mi okozta a folyás kórós elváltozását: gombás fertőzés esetén például a megfelelő gombaölő hüvelykúpot, hüvelytablettát, vagy -krémet írja fel; bakteriális fertőzés esetén (pl. olyan nemibetegségek, mint a tripper vagy a szifilisz) antibiotikum szedését írja elő; herpeszfertőzés esetén speciális antivirális készítmények szükségesek. Az orvos által előírt kezelés mellett vannak olyan házipraktikák, amivel elősegíthetjük a hüvely nyálkahártyájának gyógyulását:

  • 15 perces hasmasszás reggel és este
  • reggel hűvös ülőfürdő, testmeleg fürdő este 10-10 percig
  • a kamillakivonat és a teafaolaj ellazít és fertőtlenít
  • 10 percs meleg iszapfürdő, hetente háromszor segít a gyulladás csökkentésében
  • készítsen főzetet libapimpóból vagy fehér árvacsalánból: 50 grammra öntsön 1 liter forró vizet, és 10 percig hagyja állni.  A leszűrt, kihűlt főzetet használja heti 3-szor intim mosakodáshoz.


Forrás: www.gesundheit.de - fotó: Mitya Ku (flickr.com)