Hüvelykujj vagy cumi, a békés leszokásért
A cumizás vagy a hüvelykujj szopása megfelelnek, a kisgyermekek élettani szükségleteinek. Szó nem lehet arról, hogy az első hónapokban megfosszuk ezektől. De a hosszan tartó használatuk problémákat okozhatnak. Tehát itt van néhány ötlet a békés leszoktatáshoz.

Keskeny szájpad, kiálló fogak a két felső középső metszőfog közötti tér... "Ezek az elhúzódó cumizás számos következményei fogszabályzó szempontból", figyelmeztet bennünket Dr. Jean-Baptiste Kerbrat, Rouen-i (Seine-Maritime ) fogszabályzó fogorvos "Fül-orr-gégészeti szempontból is problémát okoz. A szájpad az orrüreg alapja, ha túl szűk, akkor megakadályozhatja megfelelő fejlődésüket és ez olyan légzési problémákhoz vezethetnek,mint az orr és garatgyulladás, az asztma, a fülgyulladás ... "

Végül, ha a cumi állandóan a szájban van az hatással van a kommunikációra. "A sírás természetes a gyermeknél, ez az önkifejezés egyik módja. Először is meg kell találni a sírás okát, mielőtt módszeresen a szájába dugdosnánk a cumiját", mondja Dr. Kerbrat.

A cumi használatának korlátozása 6 hónapos kortól

Mi az ideális? 6 hónaposan kezdje el leszoktatni gyermekét a cumizásról.  Csak elalváshoz adja oda neki. És ha még nem lenne, kínáljon fel neki egy puha alvós-macit/-nyulat… Ez az átmeneti tárgy is megnyugtatja. Ami az idősebb gyermeket illeti, akik még 2-3 évesen is szopják a hüvelykujjukat, ne siettesse őt. Kerülje a hibáztatást inkább dicsérje erőfeszítéseit, hogy megpróbál leszokni.

Lépésről lépésre. Kezdetben, kérje meg gyermekét, hogy ne hozza ki a szobájából cumiját. Ne habozzon, kerítsen nagy feneket a végső „cumi letételnek”. Például a gyermek dobja ki a szemétbe és ünnepeljék meg a nagy eseményt egy kis ajándékkal. Hogy a hüvelykujj szopásáról leszoktassa, sebtapaszt tehet rá, amelyen kedvenc mesefigurája van. Azonban ez a módszer csak akkor működik, ha gyermeke partner benne. Végül válassza ki a megfelelő pillanatot: az ünnepek alkalmasabbak az ilyen lépésekre vagy a kistestvér érkezése.


Frissítés:

Cikkünkhöz egy kedves olvasónk az alábbi gondolatokat fűzte: 

Judit Járai Ritkán szoktam kikelni alapvető tévhitek ellen, de most úgy érzem muszáj: a gyermekeket leszoktatni cumiról, ujjszopásról egészen 6-7 éves korukig nem csupán tökéletesen fölösleges, de kifejezetten káros!! Pszichésen, lélektanilag mindenképp! Próbáljuk már megérteni: a gyermek nem azért szopja az ujját, vagy a cumit, mert ez egy rossz rutin, vagy ne adj'Isten butácska lenne - mert találkoztam már ilyen megközelítéssel is. Hanem azért, mert erre rendkívül nagy szüksége van: így nyugtatja magát, így elégíti ki olyan szükségeleteit, amit a felnőttöl nem, vagy csak részben kap meg: biztonság igény, kötődési szükséglet, pihenésvágy, stb. Ha ezt elvesszük tőle, nagy feszültség támad benne, valamint erős hiányérzet, amit majd később mással fog kompenzálni. Nem azt mondom, hogy innen egyenes út vezet a szájon át történő egyéb élvezeti cikkek túlzott fogyásztásig (alkohol, kábítószer, túlevés, stb.), de a helyzet az, hogy az ilyen frusztrációk ehhez mindenképp hozzájárulnak. A szülőnek inkább arra kéne helyeznie a hangsúlyt, hogy gyermeke minél kiegyensúlyozottabb, derűsebb életet élhessen, stabil és biztonságot adó kötődéssel szüleihez és akkor majd teljesen magától elhagyja ezt a szokását, többnyire a kisiskolás kor kezdetével. Ami meg a fogsor, illetve szájüregi elváltozásokat illeti: a gyermeki szervezet regeneráló képessége tényleg csodálatos és sokkal többet helyre tud hozni magától, semmint azt gondolnánk. Különösen, ha a gyermek igazi támogatást, korának, pszichés, szellemi és fizikai erejének megfelelő kihívásokat és minőségi, biztonságot adó szeretetet kap az őt nevelő felnőttektől.


Forrás: destinationsante.com