Ijesztően keveset tudnak a férfiak a prosztatáról
Veszélyesen keveset tudnak a brit férfiak a prosztatájukról, állítja egy férfiak egészségével foglalkozó jótékonysági szervezet.

A prosztata elengedhetetlenül fontos: a szerv segítséget nyújt a sperma termelődéséhez, de az ejakulációban is fontos szerepet játszik. Maga a mirigy egy dió nagyságú szerv, a húgyhólyag alatt és a végbélnyílás előtt helyezkedik el. A prosztata termeli azt a folyadékot, amelyből a spermiumok mellett az ondó alkotórésze.


Emellett sajnos más dolog miatt is fontos volna, hogy többet tudjunk róla: évente több mint 40 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal az Egyesült Királyságban a Prostate Cancer UK nevű szervezet adatai szerint. (Hazánkban ez a szám évente kb. 4500 fő). Ez a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákfajta.


A szervezet felméréséből kiderült, hogy ötből egy férfi nincs is tisztában azzal, hogy van prosztatája, és a férfiak többsége egyáltalán nem vesz tudomást a rák veszélyéről. Az 1900 férfi bevonásával készült anyagból kiderült, hogy 92 százalék egyáltalán nem volt tisztában a prosztata szerepével, 54 százalék pedig azt sem tudta, hol található. Egészen pontosan tizenhét százalék azt sem tudta, hogy egyáltalán van prosztatája.


„Rendkívül veszélyes, hogy a férfiak többsége semmit sem tud erről a fontos szervről, noha ez az egyik leggyakoribb rákfajta a férfiak körében. Nem beszélünk eleget azokról a problémákról se, amelyeket a prosztata rendellenes működése okozhat: az ejakulációval kapcsolatos gondokról, a spermaminőségről, a vizelet áramlásának akadályairól és az inkontinenciáról” – mondja a kutatást koordináló Angela Culhane, a szervezet munkatársa.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 10 16:00:00/