Immunterápiával az allergia ellen?
Az immunterápia az egyetlen gyógymód az allergia kezelésére.

Az allergia gyógyszeres kezelése

+Infó: az allergiás beteg környezetének teljes allergén mentesítését is gyógymódnak tekintjük, azonban ez a módszer csak ritkán kivitelezhető.

Az allergia kezelése, sokáig csak tüneti kezelés volt, azaz  az allergiás tüneteket enyhítik, amelyek a mindennapi életben nagyon kellemetlenek. Még mindig használt kezelés, de most erre is van gyógymód: a specifikus immunterápia, más néven " deszenzitizáció ".

Mi a deszenzitizáció alapelve?

Allergia esetén, az immunrendszerünk kórosan reagál, amikor egy bizonyos allergénnel találkozik.

A deszenzitizáció nem más, mint a szervezet hozzászoktatása az allergénhez, azaz megtanítja az immunrendszerünket nem túlreagálni.

A gyakorlatban, a nyelv alá kell tenni, cseppek vagy tabletták formájában, fokozatosan növekvő dózisokban az adott allergént. Korábban heti injekciót igénylő kezelés volt az allergológus rendelőjében, azonban ez a kezelés immár napi adagokban a beteg adhatja be saját magának otthonában. Kifejezetten alkalmas a gyermekek számára, hiszen a korai kezelés jótékony hatással van a betegség kialakulásának minimalizálására.

A fő hátránya a deszenzitizáció időtartama: ami akár 5 év is lehet.

Deszenzitizáció: mely allergénekre lehet megoldás?

  • Pollenek (fű, parlagfű, pellitory, ciprus, betulaceae ...),
  • atkák,
  • háziállat szőr,
  • por,
  • penész,
  • hymenoptera mérgek (darazsak, méhek),
  • néhány élelmiszer-allergén.

Mely allergénekre nem lehet ezt a kezelést használni?

  • Nikkel, formaldehid, para-fenilén-diamin, lanolin, ...
  • gyógyszerek,
  • néhány élelmiszer-allergén.

Kinek ajánlott a deszenzitizáció?

Enyhe vagy közepesen súlyos és állandósult allergiás rhinitis-ben, allergiás asztmában szenvedőknek, hymenoptera csípésekre súlyosan reagálóknak, súlyos ekcémásoknak.

A felelős allergént nagy bizonyossággal kell meghatározni. Az allergia gyakran multifaktoriális, tehát arra is szükség van, hogy ellenőrizzük a más környezeti tényezők szerepét, amelyek fenntartják vagy súlyosbíthatják az allergiát. Ilyen a dohányzás, a környezetszennyezés, a munkahelyi környezet, stb Deszenzitizáció akkor ajánlott, ha a kirekesztő intézkedések nem elegendőek a helyzet javítása érdekében.

A beteget tájékoztatni kell a kezelés kellemetlenségéről: a napi adag, és a több éven keresztül tartó kezelés (legalább 3 év, az idő előtti abbahagyása visszaeséshez vezethet, míg a javulás már az első évben észrevehető). A gyermekeknél, a deszenzitizációt rendszerint 5-6 éves kor körül lehet elkezdeni.

Melyek a deszenzitizáció ellenjavallatai?

A deszenzitizáció ellenjavallatai a következők:

  • autoimmun betegségek,
  • rák,
  • béta-blokkolókkal kezelt betegek,
  • rosszul kontrollált asztma,
  • gyulladásos gócok a szájban.

Terhesség esetén

Nincs valódi ellenjavallat, azonban előnyben részesítjük, hogy ne a terhesség alatt kezdje meg a páciens a deszenzitizációt. Azonban, ha azt már megkezdte a terhesség előtt, akkor nincs akadálya a folytatásnak.

Polyallergia esetén

Polyallergia esetén sem ellenjavallat az immunterápia alkalmazása, azonban ekkor kevésbé hatékony a deszenzitizáció. Ezért azt javasoljuk, hogy a beteg minél előbb vállalja a deszenzitizációt, mielőtt a környezetből sok allergénre allergiás lenne. A gyakorlatban, egy allergénre deszenzitizál a kezelés, maximum kettőre bizonyos esetekben.


Összefoglalva, a deszenzitizálás tartós kezelés (a teljes kezelés után legalább 10 évig), és bizonyos allergiákra hatékony. Elkerülhető, hogy az allergia súlyosbodjon, hogy más allergiák is kialakuljanak valamint, az allergiás rhinitis-ben szenvedő betegeknél asztma is kialakuljon.


Ön tudott róla?

Esetleg már kapott ilyen kezelést? Ossza meg olvasóinkkal tapasztalatait!
Forrás: www.e-sante.fr