Az érdeklődők betekintést kaphatnak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egészségtudományi karának kaposvári képzési központjában zajló kutatások világába, a laikusok számára is érthető nyelvezettel - közölték a szervezők az MTI-vel. A kaposvári intézmény tavaly kapcsolódott először az országos programsorozathoz és mivel kedvező fogadtatásra talált a látogatók körében, ezért az akkori tapasztalatokat felhasználva ismét megnyitja kapuit a tudomány és a kutatás iránt érdeklődők előtt.
Az érdeklődők kémiai kísérleteket láthatnak és próbálhatnak ki, gyakorolhatják az újraélesztés technikáját, a szakemberek mikrobiológiai kísérletekkel bemutatják azt is, hogy mennyire tiszták a használati tárgyak.
A gyerekek kézműves játékokkal fejleszthetik kreativitásukat, de a helyes kéz- és fogmosási technikát is megtanulhatják, a babaváró szülők pedig súlyarányos babákon, szakértők segítségével gyakorolhatják a csecsemők gondozását. Bemutatják azt is, hogy miként készül az egészséges palacsinta, amit meg is kóstolhatnak a vendégek.
A programok lebonyolításához társzervezőként a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is csatlakozott.
A programsorozathoz csatlakozik a Kaposvári Egyetem is, közösen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉHIB) megyei szervezetével. A kutatokejszakaja.hu honlapon közzétett részletes program szerint a campuson előadást hallhatnak az érdeklődők arról, hogy mi a teendő, ha betegek lesznek a terráriumi állatok, azt is megtudhatják, hogy mitől zsír a zsír, de azt is, hogy hogyan segítette a mezőgazdaság az űrkutatást, de megismerhetik a legkorszerűbb diagnosztikai berendezéseket, pincétől a padlásig bejárhatják az intézmény könyvtárát, de márkás üdítőitalokat is tesztelhetnek, kipróbálhatják a linómetszést, vagy akár játékos beszédtechnikai gyakorlaton is részt vehetnek.
Az egyetem bőszénfai szarvasfarmján a látogatók megfigyelhetik, hogy milyen az élet a vadasparkban, a Lovasakadémián pedig lovastorna-bemutatókat tartanak.
A NÉBIH-nél az E-számokról, az élesztő- és penészgombákról, az élelmiszerekben és ivóvízben előforduló mikrobák tenyésztéséről, kimutatásáról tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők, akik kipróbálhatják azt is, hogy alkalmasak-e érzékszervi bírálóknak.
Forrás: www.mti.hu - fotó: reynermedia (flickr.com)