Jól kezelni a genitális herpeszt, illetve védekezni ellene
Nem minden tilos, ha genitális herpeszben szenved. És igen, vannak módszerek, amelyek segítségével kevésbé fájdalmas a fellángolások alatt. Szerencsére, mivel a lakosság 17% -át érinti ez a betegség.

A genitális herpeszt leginkább a 2-es típus herpes simplex vírus okozza, de egyre gyakrabban az 1-es típusú herpesz is, amely a szájkörül kialakuló herpeszért felelős. Ezeknek a vírusoknak a sajátossága, hogy a bőrön és a nyálkahártyán át jut be a testbe, hogy elérjék az idegeket, majd meghúzzák magukat a mirigyekben. Egészen addig, amíg egy gyengülés hatására, amit okozhat stressz és fáradtság is, menstruáció, hirtelen "túlzott" szex, vagy éppen ellenkezőleg annak hiánya, a test legyengül, és a vírusok felébrednek és a másik irányba teszik meg az útjukat, a mirigyektől a bőrig. Ezért visszatérők és kiszámíthatatlanok a vírus fellángolásai.

Zavaró égő és csípő érzés

Az elváltozás általában úgy néz ki, mint egy csokor hólyag. Még ha a kis sebek gyakran láthatók, a hólyagok nem láthatóak. Ezzel szemben a fájdalom, bizsergés, áramütésérzés nagyon jellemző erre a fertőzésre. Mivel a vírus az idegek mentén halad és az okozza a gyulladást (ideggyulladás). Járhat lázzal, vagy az isiász tüneteivel: görcsölő és fájó comb, amikor a fenék környékén van a herpesz.

Ez egy ragályos fertőzés

A megfertőzés elsősorban a szexuális kapcsolatok során történik, legyen az genitális vagy orális-genitális szex. De az első fellángolás 10 évvel az észrevétlen megfertőződés után is felléphet. Nem kell azonnal hűtlen házastársra gondolni. A vírus maszturbáció során is bekerülhet a szervezetbe. A szülés során az anyától a gyermek is elkaphatja. Ezért ha a leendő anya vagy apa nemi herpeszben szenved, tájékoztatni kell az orvost. Ilyen esetben egy antivirális terápiát javasolhat.

Az első fellángolás a fertőzés után két héttel alakul ki. Ezután a betegek 90%-a epizodikus fellángolásoktól szenved, évente kevesebb, mint 6 fellángolás. A betegség néhány évre eltűnhet, majd visszatérhet. Az első fertőzéskor, az elváltozások gyakran fájdalmasak. „Mert a test még nem termelt antitesteket, amelyek harcolnának a vírus ellen," mondja Dr. Jean-Marc Bohbot, infektológus, andrológus (Alfred Fournier Intézet, Párizs). Azután a fájdalom egyénenként és fellángolásonként változik. Azonban a vírust hordozók 20%-ánál sosem fog jelentkezni tünet.

Az óvszer jól véd

Igen, a válság idején. De ritka, hogy bárkinek is lenne ingerenciája egy kis etyepetyére fellángolás idején annyira fájdalmas. Kell-e óvszert használni a fellángolásokon kívüli időszakban? Nem feltétlenül. Ez a fellángolások gyakoriságától is függ. Azoknak, akiknél évente kevesebb, mint 4-szer jelentkezik, lehet védelem nélküli szexuális életük. Egy kérdés, amit meg tudunk beszélni orvosunkkal.

A krém enyhíti a fájdalmat

Az elsődleges fertőzés során, az orvos antivirális kezelést ír fel, amely gátolja a vírus szaporodását. És minél gyorsabban blokkoljuk, annál kevesebb az esélye az újbóli fellángolásának. Ez a kezelés csökkenti a fellángolás időtartamát, de nincs hatással a fájdalomra.

A fájdalomcsillapításra egy „védőburkot” lehet felírni, egy zsírsav alapú gélt, ami egy mechanikai akadályt teremt az elváltozás, és a külső között, ami csökkenti a gyulladást, és elősegíti a gyógyulást. A fellángolás legeslegelején be kell kenni az érintett területet. De vigyázat, nincs szexuális kapcsolata a fellángolás idején!


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Kasia (Flickr.com)