Kaposvárról indul országos körútra a tüdőrák korai felismerését szolgáló szűrőkamion
Magyarországon egyedülálló felszereltségű szűrőkamiont adtak át szerdán Kaposváron.

A Med-Scop Hungary Kft. komplett diagnosztikai eszközökkel felszerelt mobil szűrőállomása elsőként biztosítja azt a jelenleg egyetlen hatékony módszert, amellyel a tüdőrák korai felismerése lehetővé válik.
Az ünnepélyes átadáson Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte: "egészségünk megóvása, az esetleges betegségek korai felismerése érdekében nagyon fontos a megelőzés", a szűrővizsgálatokon való részvétel, és erre kiváló lehetőség ez a szűrőállomás.
Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke a szűrőprogrammal kapcsolatban ugyancsak a megelőzés fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy ez a szűrőbusz, főként a kistelepüléseken, nagyon sokaknak fog segíteni. Fontosnak nevezte azt is, hogy a kezdeményezés magyar szakemberek közös kutatás-fejlesztési munkájának eredményeként valósult meg. 

Szájer József fideszes EP-képviselő az európai uniós források felhasználásáról szólva azt mondta: Magyarország az elmúlt években határozott nemzeti érdekérvényesítést jelenített meg az európai uniós politikában, aminek fontos része, hogy az Európai Unió rendelkezésére álló, a tagországok felzárkózását segítő források minél nagyobb mértékben jussanak el Magyarországra.
Az elmúlt időszak egyik legkiemelkedőbb eredményeként olyan megállapodást sikerült elérni a határozott nemzetérvényesítési politikával, hogy Magyarország a következő hét évben az egy főre jutó EU-forrásokat tekintve a második helyet foglalja el a tagországok között - hangsúlyozta az EP-képviselő. 

"Amikor az Európai Unióról gondolkodunk, akkor abban kell gondolkodnunk, hogy azért fontos az uniós tagság (...), hogy a felzárkóztatáshoz szükséges forrásokhoz megtaláljuk az utat" - fogalmazott Szájer József.
Vati István, a szűrőállomás ötletadója, a kaposvári Vatner Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a mobil szűrőállomásban a legkorszerűbb, alacsony sugárdózisú vizsgálatok végzésére is alkalmas CT, ultrahang, általános belgyógyászati, valamint audiológiai és szemészeti munkaállomást alakítottak ki. 
A Med-Scop Hungary Kft.-t 2013-ban azzal a szándékkal hozták létre, hogy az anyavállalat Vatner Kft. meglévő tevékenységi körétől eltérő egészségügyi, illetve informatikai tevékenységeit fogja össze. A cég megalakulását követően a Vatner Kft. és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 235 millió forint tőkeemelést hajtott végre, s ezzel lehetővé váltak a további informatikai fejlesztések, továbbá a Nemzeti Egészségügyi Szűrőprogramhoz kapcsolódó, Magyarországon egyedülálló felszereltségű mobil szűrőállomás létrehozása és üzemeltetése. 

A most átadott szűrőállomás kialakítása és felszerelésének költsége meghaladta a 100 millió forintot. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 220 millió forintot fektet be A mobil szűrőállomás szolgáltatásait szombaton Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórházban, egy hétre rá pedig a kaposvári kórház mosdósi telephelyén lehet igénybe venni.

Forrás: MTI