Budapest, 2020. január 6., hétfő (MTI) - Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása - közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

    Kásler Miklós elmondta, a kormány tavaly év végén 36,6 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseihez, a fekvő-, a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására.
    A miniszter közlése szerint 17,7 milliárd forintból a kormány azokat a kórházakat támogatja, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek.
    Kásler Miklós kiemelte, ez az egyszeri többletfinanszírozás "bizonyos értelemben kórház-konszolidáció, bizonyos értelemben pedig nem", de jelzi azt, hogy a struktúraváltás előkészítése megkezdődött. Kitért arra, hogy az országban tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van, amelynek nincs lejárt adóssága. Ezek között említette a miskolci, a győri és az egri kórházat, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet.
    A miniszter beszámolt arról is, hogy egyszeri 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak. Ezzel kapcsolatban jelezte, az elmúlt tíz évben átlagosan 6 napról 5,5-re csökkent a kórházban töltött napok száma, a szakrendelők forgalma pedig ezzel párhuzamosan nőtt, hiszen az ellátás korszerűsödésének köszönhetően egyre kevesebben és egyre kevesebb ideig szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.
    Közölte azt is, 3,15 milliárdot a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására szán a kormány.
    A tárcavezető kitért arra, hogy az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét, erre dolgozott ki a kormány megoldást, amelyet központi formában kívánnak megvalósítani. Ennek részleteit tartalmazza a december 23-án megjelent kormányrendelet - fűzte hozzá.
    Kásler Miklós a jelentősen eladósodott kórházak között említette a Péterfy kórházat, a traumatológiai intézetet, a Békés megyei központi kórházat, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórházat.
    Az egészségügyi struktúra átalakítását olyan ütemben kívánják végrehajtani, ahogy azt a betegellátás lehetővé teszi - mondta kérdésre válaszolva a miniszter.
MTI
2020 JAN 07 07:29:00/