Kevésbé alakul ki asztma, ha a gyerek érintkezik állati szőrrel/bőrrel
Új tanulmány támasztja alá, hogy nagymértékben csökken az asztma kialakulásának valószínűsége azoknál a gyermekeknél, akik életük első néhány hónapjában érintkeznek állati szőrrel - a tanulmány azt vizsgálta, mennyire lesznek hajlamosak az asztmára azok a csecsemők, akik szőrmén vagy bőrön alszanak. 
Az European Respiratory Society (ERS) által bemutatott tanulmány készítőik arra voltak kíváncsiak, hogy az állati bőrrel és szőrzettel való korai "találkozás" segítheti-e a nagyon fiatal szervezet asztma és allergia kialakulásával szembeni önvédelmét. Korábbi kutatások bizonyították ugyan, hogy ez a hatás általánosan érvényesül, a városi környezetben élő gyermekek esetében azonban nem voltak egyértelműek az eredmények. A jelen kutatás ezért elsősorban rájuk koncentrált, 3000 egészséges újszülöttet vizsgáltak meg a kutatók. Elsősorban azt vizsgálták meg, érintkezett-e a gyermek életének első három hónapjában állati szőrrel vagy bőrrel, valamint azt, hogy 10 éves koráig jelentkeztek-e asztmára vagy allergiára utaló tünetei. 

Az eredmények meggyőzőek: 6 éves korban annak az esélye, hogy kialakul az asztma 79%-kal volt alacsonyabb azoknál a gyerekeknél, akik születésük után aludtak állati bőrön, mint azoknál, akiknek a szervezete nem volt kitéve ennek a hatásnak. 10 éves korban 41%-kal volt kisebb a kockázat. Dr. Christina Tischer, a kutatás résztvevője szerint egy állat bőrén rengeteg különféle mikroba található, így a városi környezetben az állati bőrrel vagy szőrmével való érintkezés képes hasonló védettség kialakulását elősegíteni, mint amilyet a vidéki környezetben élő gyermekeknél már kimutattak. 


Forrás: sciencedaily.com