Kevesebb stressz, szebb bőr?
Fontos események előtt tele lesz pattanásokkal a bőre? Ne lepődjön meg, klinikai tesztek bizonyítják, hogy valóban van összefüggés a stressz és a bőr állapota között! 
"Szinte mindenkinek van valamilyen stresszforrás az életében, így nehéz megállapítani, hogy a stressz valóban hatással van-e a bőr állapotára" - mondta el egy New Yorkban rendezett szakmai konferencián a Richard D. Granstein bőrgyógyász professzor. "Azt azonban már hosszú ideje tudjuk, hogy az idegrendszer, amely feldolgozza a stresszt, befolyásolja az olyan bőrbetegségek megjelenését, mint a pikkelysömör."

Dr. Granstein a témában végzett legújabb kutatások eredményeit mutatta be, elmondta például, hogy a helyi érzéstelenítés, amely az idegekre hat, képes elősegíteni a pikkelysömör gyógyulását. Állatkísérletek bizonyították, hogy a stressz hatására a gyulladásos bőrbetegségek súlyosabbá válnak. Mindezek alapján a kutató kijelentette, az idegrendszer és a stressz minden bizonnyal befolyásolják a bőr állapotát. A tudományos magyarázat szerint a bőrben található immunsejtek működésére hatással vannak az úgynevezett neuropeptidek és neurotranszmitterek, amelyek a bőr idegvégződései által kibocsátott anyagok. A stressz a mennyiségük megnövekedését eredményezi, ami a bőr gyulladását idézheti elő. 

Épp ezért az egyes bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében lehetséges megoldássá válhat az idegrendszer és a bőr közti kapcsolat befolyásolása.


Forrás: sciencedaily.com