A forradalmi mankót egy fiatal diák tervezte, amely hamarosan elérhető lesz, ha sikerrül erre az innovatív projektjére finanszírozási forrást találnia. Hogyan lehet kinyitni egy ajtót mankóval, úgy hogy nem ejti le a táskáját, és még az egyensúlyát is megtartja? Lehetetlen! Kivéve ezzel az új, innovatív projekttel, amelyet egy fiatal amerikai diák tervezett, és amivel elnyerte a Dyson-díjat.  

Behzad Rashidizadeh, az Egyesült Államokban a College Creative Studies hallgatója, ipari formatervezést tanul. Egy személyes kreatív projekt alkalmával új típusú mankót alkotott, ez a Sit & Stand.

A Sit & Stand mankó körülveszi a törött láb combját és a feneket és "új lábként” viselkedik. Mivel csökkenti az egészséges lábra nehezedő súlyt, használója természetesebben járhat, mint a hagyományos mankókkal. A nagyobb kényelem érdekében a combot alátámasztó rész szivaccsal van kipárnázva.

A Sit & Stand egy új típusú innovatív mankó. Ez az új eszköz azoknak segít, akik átmeneti boka- vagy lábsérüléssel kűszködnek. Átalakítható! A mankó üléssé alakítható át, és ha szükség úgy hozza, használója megpihenhet rajta.

"A projekt keretében, tanulmányoztam a mankók alakulását az évszázadok alatt. Kikérdeztem azokat, akik mankó használatára kényszerültek. A beszélgetések során kiderült, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy a mankót használóknak nincs szabad kezük.

Egy innovatív megoldás

"Tehát az új kihívás az volt, hogy egy olyan mankót tervezzek, amely jobban működik, mint a hagyományos könyökmankó, amely felszabadítja a kezeket, miközben tökéletes egyensúlyt biztosít", mondja Behzad Rashidizadeh.

Ezzel a megoldással a mankót használó emberek bizonyos önállósághoz jutnak.

Újra ki tudják nyitni az ajtókat, járni, lépcsőn felmenni, könnyű dolgokat vinni. És bármikor megpihenni, hiszen a mankó hordozható ülés is egyben.

A díjazott projekt

Még ha a tanuló tőke hiányában, csak fa és szivacs modellt tudott csak megvalósítani, az innovatív megoldást Dyson-díjjal jutalmazták. A James Dyson-díj egy nemzetközi formatervezési díj, amely ünnepli, bátorítja és ösztönzi a következő generáció tervezőmérnökeit.


Forrás: www.topsante.com
2014 AUG 26 21:43:41/