Kisebb sérülések ellátása: mikor enyhíti a jegelés a fájdalmat?
Jegelni vagy sem, ez a kérdés. 
Legyen szó egyszeri sérülésről vagy krónikus állapotokról, néhány egyszerű szabály alapján könnyen eldöntheti, hogy egy kis jég vagy esetleg a meleg tenne jobbat a sebnek.

A lényeg a véráramlás: a jegelés akkor segít, ha az erek összehúzása a cél, amivel elkerülhető, hogy az érintett területen gyulladás vagy duzzanat alakuljon ki, amelyek késleltetik a gyógyulást. 

A sérülést az első 48-72 órában érdemes jegelni, így csökkenthető a másodlagos szöveti károsodás veszélye, miközben a jég mérsékli a fájdalmat. Óránként egyszer, legfeljebb 20 percre helyezzen jeget a sebhez, így elkerülhető a fagyás és az egyéb jég okozta bőrsérülések, továbbá a bőrnek van ideje regenerálódni két hűtés között. A bőrrel való közvetlen érintkezést kerülni kell, így a jó megoldás zacskóba rakni a jeget. 

A meleg viszont az izomfájdalmak kezelésére, a fájdalmas területek lazítására alkalmas, mivel serkenti a véráramlást és így a szövetek gyógyulását elősegítő anyagok tápanyagok eljutását a problémás területekhez. A sportolók gyakran a hőt hívják segítségül aktivitás előtt, majd utána a jegelést részesítik előnyben.


Forrás: sciencedaily.com
2015 JÚN 15 00:15:46/