Kiszámíthatatlanná vált az ebola-járvány
A mostani ebola-járványt nem képes magyarázni az a matematikai modell, amely a terjedés és áldozatok száma alapján nagy pontossággal megjósolta az éppen aktuális járvány várható következményeit - vagyis nem tudjuk többé előre jelezni, meddig terjed és hány áldozatot fog követelni az ebola.  
Dr. Thomas House, a Warwick Egyetem matematika professzora, a modell kidolgozójának elmondása alapján "a jelenlegi járvány nem illik a korábbi mintákba, így nem vagyunk képesek előrejelzést készíteni róla". 

Dr. House szerint "ha megnézzük a korábbi ebola-járványokat, azonosítani tudjuk a betegség útját", amelyben nagy szerepet játszik az úgynevezett véletlen események bekövetkezése. Véletlen eseménynek számít, hogy a beteg hol tartózkodik, amikor épp a legfertőzőbb, az utazási szokások, hogy kikkel kerül kapcsolatba és hogy hol kaphat megfelelő orvosi segítséget. 

A modell két lényeges véletlen eseményt képes volt kezelni: a betegek kezdeti számát és a fertőzésveszélyt. Most azonban csődöt mondott, amiből Dr. House arra következtet, hogy "mivel a jelenlegi járvány egyre súlyosabb, és egyre kevésbé valószínű, hogy ez egy véletlen eseményből ered, azt kell feltételeznünk, hogy alapvető változás történt." Ilyen változást jelenthet a vírus mutációja vagy a társadalmi kapcsolati minták átalakulása. A professzor egyben utalt rá, hogy ebben a helyzetben elengedhetetlenül fontos a kutatásra szánt források mozgósítása a járvány legyőzéséhez. 


Forrás: sciencedaily.com
2014 SZE 16 22:33:57/