Könyvvel ünneplik a védőnőket
Június 13-án lesz száz éves a magyar védőnői szolgálat - a jubileumra könyv készül. 
Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke azt mondta, ez az ellátási forma egyedüli a világon, és ma Magyarországon minden településen dolgozik védőnő a várandósok, a gyermeket nevelő családok és a nők egészsége védelmében. Ugyanakkor - mint mondta - kollégái leterheltek, hiszen 5200 álláshelyből háromszáz betöltetlen, de így sincs ellátatlan körzet, település. 

Az elnök a védőnők anyagi megbecsültségéről azt mondta, nem egységes a munkáltatói rendszer, míg a finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapják, a munkáltató sok esetben az önkormányzat, a kórház vagy egy gazdasági társaság. Ennek egységesítésére is kaptak ígéretet, valamint arra is, hogy a védőnői bértábla igazodik a szakellátásban dolgozók bértáblájához - jegyezte meg Csordás Ágnes.
    
Az egyesületi elnök jelezte, a Magyar Örökség-díjas és hungarikumnak nyilvánított védőnői szolgálat erősödni fog a jövőben, hiszen a népegészségügyi szűréseket közelebb próbálják vinni a lakossághoz, sokat kell még tenni a koraszülések visszaszorításáért, és a tervek szerint gyakrabban fogják szűrni a 3 év alatti korosztályt.


Forrás: mti.hu
2015 JÚN 01 21:37:56/