Budapest, 2020. december 17., csütörtök (MTI) - Beleszámít a félév teljesítésébe az orvosegyetemi hallgatók részvétele a koronavírus-járvány elleni védekezésben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az orvos- és egészségtudományi egyetemek fenntartójaként minden feltételt biztosít nekik a félév sikeres teljesítéséhez.

A minisztérium az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztetett: az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók tanulmányi kredittel elismert gyakorlati tevékenységükkel közreműködnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók, a kormányhivatalok munkatársainak országos szűrésében, a klinikákon, kórházakban végzett betegellátási tevékenységben, és segítik az Országos Mentőszolgálat koronavírus-szűrési munkáját is.
    A járvány elleni védekezésbe bevont, orvos- és egészségügyi képzésben tanulmányokat folytató hallgatók egyszerre szereznek hasznos gyakorlati tapasztalatot, és segítik az egészségügyi dolgozókat - tették hozzá.
    Ismertették, hogy a szervező kormányhivatalok adatai szerint a pedagógusszűrés első két hetében 1624 fiatalt vontak be e feladatokba. Jelenleg is több száz egyetemi hallgató végez szűrési feladatokat, a kórházakban, klinikákon a betegellátásban körülbelül ezren vesznek részt.
    Az átlagosan kéthetes elfoglaltság beleszámít a félév teljesítésébe, a hallgatók a munkájukért fizetést kapnak. Az oktatásban-nevelésben és a kormányhivatalokban dolgozók tesztelését a vonatkozó rendelet alapján hallgatói munkaszerződéssel végzik, a jövedelem adó-, szociális hozzájárulás- és járulékmentes - írták.
    Tudatták, hogy az intézmények a 2021/2022-es tanévben a saját szabályzatukban foglaltaktól eltérően rendelkezhetnek a hallgatók tanulmányi és vizsgakötelezettségeiről, az érintetteknek kedvezőbb feltételeket biztosítva. A járvány elleni védekezésben dolgozó egyetemistákat tehát semmiféle hátrány nem érheti, és nem is éri - közölték, hozzátéve: minden oktató arra törekszik, hogy többletfeladataik figyelembevételével lehetővé tegye tanulmányaik sikeres folytatását.
    A közleményben idézték Hankó Balázst, a minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárát, aki úgy fogalmazott: "a járványhelyzetben a hallgatók esküjükhöz méltóan állnak helyt, segítik a védekezést". A járvány elleni védekezésben részt vevő fiatalokat köszönet illeti meg, tanulmányi előrehaladásukat az elvégzett munkának semmiképpen sem szabad hátráltatnia sőt, támogatnia kell - hangsúlyozta.
    A kormány a veszélyhelyzet kihirdetésekor kérte az orvosegyetemi hallgatók segítségét a járvány elleni egészségügyi védekezésben. Közös cél a magyar emberek életének és egészségének megóvása és az ország  működőképességének megőrzése - olvasható a közleményben.

MTI

2020 DEC 17 11:08:48/