Különleges magyar orvos- és mentőcsoport megy Nepálba
A DECOM, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja április 29-én Nepálba megy a földrengés miatt. 
Késmárky András elmondta: a nepáli kormány mentési egységeivel közösen szeretnének eljutni azokra a területekre, ahová nem, vagy csak kis számban sikerült egészségügyi személyzetet, orvosokat, technikai mentőosztagot küldeni. Az ott élők kitelepítésében, majd az ideiglenes egészségügyi ellátórendszer felállításában és minél több beteg ellátásában szeretnének segítséget nyújtani.
    
Mintegy 30 millió forint értékben orvosi, diagnosztikai berendezéseket, gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket visznek Nepálba, köztük több műholdas kommunikációs berendezést is.
    
Késmárky András emlékeztetett arra, hogy a Debreceni Egyetem Magyarországon és Európában is egyedülálló módon működteti a különleges orvos- és mentőcsoportot. A külföldi és hazai mentések mellett a csoport fontos feladatának tekinti a karitatív munkákban való részvételt. Ez a segélyszállítmányok eljuttatását és szétosztásának koordinálását, menekülttáborok egészségügyi szűrését, a gyermekotthonok időszakos orvosi felügyeletét, a tanyaprogram mellett az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását is jelenti - ismertette a szervezet orvos-elnöke.     
    
Ötezer fölé emelkedett a múlt szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak száma a hatóságok keddi közlése szerint. Egy nepáli falura lavina zúdult, amelyben 250 ember eltűnt.


Forrás: mti.hu
2015 ÁPR 29 00:06:19/