Különösen árt a piciknek a légszennyezés
Egy kanadai tanulmány szerint az légszennyezésnek való kitettség az első életév során jelentősen növeli annak az esélyét, hogy a gyerek allergiás lesz élelmiszerekre, penészre, háziállatokra, illetve különböző kártevőkre.  
"Évről évre egyre több gyerek lesz allergiás, ezért annak meghatározására vállalkoztunk, hogy ebben milyen szerepet tölt be a közlekedési eredetű légszennyezés" - mondta el a tanulmány egyik szerzője. "Ez az első vizsgálat, amely kapcsolatot talált a légszennyezés és az allergiás érzékenység között."

Miközben a kutatók megállapították, hogy a légszennyezésnek kitett csecsemőknél megnövekedett az allergia veszélye, nem találtak kapcsolatot az édesanyák szennyezett levegőjű környezetben való tartózkodása és a gyermek allergiahajlama között. A tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik olyan háztartásban élnek, ahol állatok is előfordulnak, ellenállóbbak az allergénekkel szemben. 

"Annak a megértése, hogy milyen, a gyereket első évében érő környezeti hatások befolyásolhatják az allergia kialakulását, segíthet a megelőző intézkedések fejlesztésében" - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője. "Arra is rámutattunk, hogy azoknál a gyerekeknél, akik napközisek, illetve akiknek vannak testvéreik, kevésbé alakul ki az allergia, ami arra utalhat, hogy a más gyerekkel való érintkezés hozzájárulhat az ellenállóképesség növekedéséhez."


Forrás: sciencedaily.com