Láthatáron a kopaszodás valódi gyógymódja?
A kopaszodást visszafordító új gyógyszer milliók számára adhat reményt.

Világszerte milliókat érint a férfias típusú kopaszodás, ennek ellenére az elmúlt 15 évben csupán két gyógyszert hagytak jóvá a rendellenesség kezelésére.


Egy kutatócsoport azonban azt állítja, hogy ez hamarosan megváltozhat. A Samumed gyógyszerkutató cég arról számolt be, hogy nemrég sikerrel tesztelt egy új gyógyszert, amely férfiakban képes visszafordítani a kopaszodást.


Az SM04554 elnevezésű gyógyszert az androgén alopécia, vagyis a férfias típusú kopaszodás kezelésére fejlesztették ki, amely férfiakban és nőkben is gyakran fordul elő. A készítmény az SM04554 kisméretű molekuláris összetevő helyi oldata, amely megnyitja a test sejtjeiben a jelző útvonalakat. Ezek az útvonalak indítják be és tartják fenn a hajciklus növekedési fázisát. A szakértők úgy vélik, hogy ezeknek az útvonalaknak a csökkenése felelős a férfias típusú kopaszodás kialakulásáért.


Az SM04554 gyógyszert a klinikai kísérletben 18 és 55 év közötti férfiakon tesztelték. A 302 alany közül az egyik csoport placebót kapott, a második csoport az SM04554 0,15 százalékos oldatát, a harmadik pedig a szer 0,25 százalékos oldatát. A férfiak naponta egyszer kapták a gyógyszert először 90 napig, amit egy kezelés utáni utánkövetés követett 45 nappal később.


Az eredmények azt mutatták, hogy a 0,15 és 0,25 százalékos oldatot kapott alanyoknak több és sűrűbb haja lett a kutatás végére. A placebo csoport tagjai viszont a 135 nap elteltével kevesebb és ritkább hajjal rendelkeztek.


Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia nemrég megrendezett éves kongresszusán a kísérlet vezetői arról számoltak be, hogy az SM04554 az eredmények alapján biztonságos, jól tolerálható és potenciálisan hatékony.


Forrás: Medipress - Fotó: Menshealth
2016 MÁR 31 08:43:29/