Lépfene - Hazaengedték a kórházból az egyetlen Heves megyei beteget
Kedden hazaengedték a bőranthraxfertőzéssel kezelt egyetlen Heves megyei beteget

A beteg pénteken a kézfején észlelt elváltozás miatt kereste fel a gyöngyösi a kórház sürgősségi betegellátó osztályát. A kórház értesítette a hatóságokat, hogy bőranthraxfertőzés történt, amely különleges ellátást igényel - írta közleményében Weisz Péter főigazgató. Az osztály orvosa a hatóságokkal egyeztetve elrendelte a beteg antibiotikumos kezelését, és annak a kórteremnek az izolációját, ahol az ellátása elkezdődött.
    A főigazgató közölte, hogy egyedi az eset. A beteg megnyugtatóan gyógyult, kedd délelőtt hazaengedték.
    Wernigg Róbert megyei tiszti főorvos, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a megyében az elmúlt héten egy ember került kórházba bőranthrax gyanújával.
    Hozzátette: a fertőzést okozó baktériumot hordozó nyers hússal kapcsolatba kerülő emberek közül tízen megkapták az előírt megelőző kezelést, illetve a részletes tájékoztatást, mindegyikük tünetmentes.
    A laboratóriumi mintavételt követő vizsgálat még zajlik. Újabb megbetegedésekről nem értesültek - közölte.
    Wernigg Róbert az MTI kérdésére elmondta: Heves megyében az utóbbi években senki nem betegedett meg anthraxfertőzésben.
    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy lépfene kórokozóját mutatta ki szombaton egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból.
    Közlésük szerint a marhahús a járványügyi nyomozás eredménye szerint nem került be a közfogyasztásba, és az eset nem áll összefüggésben a Tiszafüredhez kötődő lépfenés megbetegedéssel. A fertőzött állatból származó húst a hatóság megsemmisítette.

Forrás MTI

2014 JÚL 09 11:16:24/