Leszoktatás a gépi lélegeztetésről: a zene megnyugtatja a betegeket
A lélegeztető gépre kötött betegeket fokozatosan kell leszoktatni a készülékről, mielőtt végérvényesen megszabadulhatnának tőle. Hiszen a szervezet fokozatosan szokik hozzá, hogy újra egyedül "lélegezik". Egy amerikai kutatócsoport megfigyelte ezekben a stresszhelyzetekben a zene pozitív hatást.

Zhan Liang csoportja, Pennsylvaniában a Pittsburgh-i Egyetemen, 28 beteget figyelt meg a lélegeztető gépről való leszoktatás során. Mindegyikük legalább 4 napig készüléken volt az intenzív osztályon. A leszoktatási kezelések alatt a betegeket lekapcsolták a gépekről és egyedül kellett lélegezniük: stresszhelyzet. Annak érdekében, hogy csökkentsék a szorongást, a kutatók a betegekkel zenét hallgatattak, akik maguk választhattak előadót. És ez, minden második nap, a leválasztási hét során. Eredmény, a tanulmány szerzői azt tapasztalták, hogy „lelassult a szívverés és csökkent a légzésszám, a szorongás és a nehézlégzés.”

Azonban a zenehallgatás nem hatott a vérnyomásra és a véroxigén szintre. „További kutatás, nagyobb csoporton lehetővé tenné a zene jótékonyhatásának bebizonyítását” - írják a szerzők.


Forrás: destinationsante.com Fotó: Zdenko Zivkovic (Flickr.com)
2015 JÚN 22 21:11:51/