Magyar Úszás Napja - Nébih: nincs összefüggés a halpusztulás és az úszók megbetegedése között
Nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-t.

A tájékoztatás szerint a tömeges gardapusztulás oka összetett: a Nébih laboratóriumai több - önmagukban elhullást nem eredményező - kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is. Hangsúlyozzák, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek, embereket nem betegítenek meg.
    A vizsgálatok szerint a elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és az azt követő hirtelen felmelegedés a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét.
    A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik. Jelzésük alapján az elhullás befejeződött, mert friss haltetemeket már nem találtak - közölte a Nébih.
    Korábban többen megbetegedtek azt követően, hogy szombaton részt vettek a Magyar Úszás Napja elnevezésű rendezvényen Balatonfüreden, az olimpiai bajnok Risztov Évát és a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.
    A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ugyanakkor jelezte, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer - egy héttel a rajt előtt, valamint a verseny előtti időszakban - megvizsgáltatta a víz minőségét.
    "A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására" - áll a MÚSZ korábbi közleményében.


Forrás: MTI

2014 JÚN 24 15:19:00/