Már a születés előtt el kell kezdeni a csecsemők szájápolását
Egy gyermek fogászati egészségügyi ellátását a fogantatáskor el kell kezdeni – állítják amerikai szakértők, akik azt javasolják a leendő édesanyáknak, hogy a terhesség előtt, alatt és után is látogassanak el a fogorvosi rendelőbe.

„Az édesanya szájegészsége az általános egészségi állapotát, sőt gyermeke egészségét is befolyásolja. A statisztikák azt mutatják, hogy a rossz szájhigiéniával rendelkező anyák gyermekei a koraszülés és az alacsony születési súly nagyobb kockázatának vannak kitéve” – nyilatkozta a Texas A&M Egyetem Baylor Fogorvostudományi Karának sajtótájékoztatóján az egyetem munkatársa, William Wathen. „A leendő édesanyáknak azt is fel kell ismerniük, hogy kulcsfontosságú a lepedék kontrollálása, valamint a keményítőben és cukorban gazdag élelmiszerek korlátozása. A fogszuvasodás „fertőző”, mivel az édesanya és a családtagok szájában lévő kórokozók a csecsemő szájában is jelen lesznek. Mivel a babák nem saját szájüregi baktériumflórával születnek, születésük után nem sokkal alkalmazkodnak a családjukéhoz.”


A szakértő azt ajánlja, hogy a szülők a szülés után nem sokkal kezdjék el a kisujjukkal, egy puha ruhával vagy az ujjra húzható gumifogkefével masszírozni a csecsemő ínyét. Ezáltal a baba hozzászokhat ahhoz, hogy a mellbimbón kívül más tárgy is kerül a szájába. Amikor 6 hónapos kora körül a csecsemő első fogai kibújnak, egy puha ronggyal legalább naponta kétszer el kell távolítani a lepedéket a felületükről, különösen etetés előtt és után, valamint lefekvés előtt. Végül aztán a szülők elkezdhetik gyermekük tejfogait puha, kis fejű és nagy nyelű fogkefével is tisztítani. Az a legjobb, ha maguk a szülők mossák a gyermekük fogát egészen addig, amíg elég idős nem lesz ahhoz, hogy önállóan megtegye. Erre 7-8 éves koruk táján kerül sor.


Wathen szerint a csecsemőket 6-12 hónapos koruk között érdemes először fogorvoshoz vinni, ettől kezdve pedig félévente kell velük szűrővizsgálatokra járni.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 21 15:41:55/