Maratoni tévézés a depresszió jele lehet?
Az angol kifejezés „binge drinking” már közismert, a mértéktelen ivászatra utal, de meg kell ismerkednünk a „binge watching” kifejezéssel is. Létezik egy tendencia, hogy a kedvenc sorozataink epizódjait egymásután nézzük meg, egyszóval maratoni tévézést csapunk. Ez a viselkedés néha lehetőséget nyújt, hogy kiszabaduljunk a mindennapokból, azonban túlzott ismételése a depresszióhoz vezető útra terelhet minket.

Amerikai kutatók kíváncsiak voltak 316 18 és 29 év közötti honfitársuk tévénézési szokásaira. Szokásaikról kérdezték őket, a tévé előtt eltöltött időről, hogy depressziósnak érzik-e magukat... Eredmény, akik leginkább egyedül érezték magukat, azok voltak leginkább rákattanva a maratoni sorozatnézésre, szerintük így "menekülnek el a sötét gondolataik elől".

A University of Texas kutatói szerint nem szabad félvállról venni az eredményt. „A fizikai fáradtság és az elhízás kapcsolódik az ilyen típusú hozzáálláshoz. Továbbá, a függőségi magatartás - itt a tévénézés - kihat a munkára és a társas kapcsolatokra. Még ha (a sorozat) függőknek nehezükre esik bevallani.”


Forrás: www.destinationsante.com - Fotó: Bruno Melnic Incáo (Flickr.com)
2015 FEB 08 17:20:45/