Márcsak október 31-ig lehet benyújtani a háziorvosi letelepedési és praxispályázatokat
A háziorvosok már csak október 31-ig nyújthatják besák letelepedési és praxispályázatukat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.
A közlemény szerint csütörtökig 43 pályázat érkezett a pénztárhoz: 29 a praxisjog vásárlásának támogatására, 14 pedig a letelepedési támogatásra.
Az eddig beérkezett pályamunkákat "igen magas minőségben állították össze" a pályázó orvosok, 90 százalékuk teljes mértékben megfelelt a kiírásban foglaltaknak, a fennmaradók egyszerű hiánypótlást követően teljesítik az elvárt kritériumokat - írták.
Emlékeztettek arra, hogy a vonatkozó törvényi szabályozás értelmében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, illetve az Országos Alapellátási Intézet feladata a tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatok adatairól szóló nyilvántartás vezetése. 
A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt, hogy kétszáz körzet maradhat üresen, miután a felkínált forintmilliók ellenére alig jelentkezik valaki a kiírt háziorvosi pályázatokra.
A cikk szerint júliusban 231 volt, jelenleg 238 az üres praxisok száma, és az OEP adatai alapján ezek közül - pár nappal a beadási határidő előtt - 39-et pályáztak meg. Ebből 27 esetben praxisjogot vásárolnának, 12-ben pedig letelepedési támogatást vennének igénybe. 
Így viszont, jegyezte meg a lap, csak az üres állások 15 százalékát tudják betölteni a jelenleg orvos nélküli körzetekben, ami azt is jelenti, hogy az e célra rendelkezésre álló 750 milliós keret nagyobbik része kihasználatlanul marad.


Forrás: MTI - Fotó: 401(K) 2012 (Flickr.com)
2015 OKT 23 08:09:58/