Az Aucklandi Egyetem szakembereinek tanulmánya húsz férfi bevonásával készült: a prosztatarákkal diagnosztizált alanyok három hónapon át mediterrán étrendet fogyasztottak.
"Kimutattuk, hogy a mediterrán étrendre való áttérés egyszerre kivitelezhető és hasznos a prosztatarákkal élő férfiak számára Új-Zélandon, habár jelen esetben kis létszámú, erősen motivált csoportról van szó" - húzta alá egy közleményben a tanulmányt vezető Karen Bishop.
Hozzátette: "ezek az eredmények alátámasztják azt a nézetet, amely szerint a gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag étrend jótékony hatással lehet a prosztatarákkal küzdő férfiakra".
Sharon Erdrich élelmezéstudományi szakember elmondta: három hónappal az új étrendre való átállás után kiértékelték az alanyok prosztataspecifikus antigén- és C-reaktív fehérjeszintjét, valamint DNS-károsodásának mértékét.
"A DNS-károsodás jelentős csökkenését észleltük, különösen azoknál a férfiaknál, akik szigorúan tartották magukat a mediterrán étrendhez és növelték a hüvelyes, valamint a zöld tea fogyasztásának mértékét" - jegyezte meg a szakember.
A mediterrán étrend rendszerint olívaolajban, gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes értékű gabonákban, szárnyasokban, halakban és egyéb tengeri élőlényekben gazdag, ám kevés vörös húst, tejterméket és feldolgozott, illetve finomított élelmiszert tartalmaz.
A tanulmány készítői egyéb gyulladáscsökkentő ételekkel, köztük brokkolival, gránátalmalével, lazaccal és zöld teával is kiegészítették az alanyok étrendjét.
A feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő nyugatiasabb étrend a prosztatarák gyakoribb előfordulásával van összefüggésben.
Forrás: mti.hu