Még mindig túl kevéssé ismert a méhen belüli eszközök használata
Franciaországban, a spirál a második fogamzásgátló módszer a gyógyszer után. Azonban a 20-29 év közötti korosztálynak csak 5%-a használja őket. Hogy véget vessenek az előítéleteknek, új alkalmazást indítottak Facebookon: "Un amour de stérilet".

Használhatok méhen belüli eszközt, ha nincs gyereke? Mennyi ideig hatásos? Fájni fog-e a felhelyezése? Erősebb lesz-e a havi vérzés? Az alkalmazást informatívnak és szórakoztatónak fejlesztették. A Facebook-on a következőket találhatja az érdeklődő:

• kis enciklopédia a méhen belüli eszközökről;

• 20 jelenetből álló képregény humorral foglalkozik a fő gondolatokkkal, amelyek a fogamzásgátló eszközök körül keringenek;

• kvíz, hogy tesztelje tudását;

"A nőnek először beszélnie kell a méhen belüli eszköz behelyezéséről nőgyógyászával és háziorvosával arról, hogy ez a fogamzásgátló módszer alkalmas-e számárá," mondja Dr. Thierry Harvey, a Diaconesses Kórház (Párizs) szülési osztályának vezetője.

Kulturális fékek?

Franciaországban, 2013-ban, a nők átlagosan 22,6%-a használt méhen belüli eszközt. A 45-49 év közöttiek, 34,7% -a, a 25-29 év közöttiek 16,2%-a, és a 20-24 év közöttiek 5%-a használta. Pedig az Egészségügyi Főhatóság (Haute Autorité de Santé) 2004-es ajánlásaiban, jelezte, hogy méhen belüli eszközt kortól függetlenül lehet a nőknek ajánlani.

Hogyan értsük meg, a fiatalabbak ellenszenvét? „A magyarázat társadalmi és kulturális okokban keresendő, és az orvosok vonakodás, hogy a méhen belüli eszközt a fiatal nőkben helyezzék el” - mondja Dr. Thierry Harvey. Hiszen "ez egy hosszú hatású fogamzásgátló eszköz (3-10 év eszköztől függően), ami teljesen visszafordítható. Az eltávolítása után a teherbeesést nem akadályozza.”

"A méhen belüli eszközök lényege, hogy miután felhelyeztük már nem gondolunk rá és nem függ a folyamatos oda figyeléstől", teszi hozzá Carole Maître nőgyógyász.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.destinationsante.com - Fotó: r2hox (Flickr.com)