Megnyílt a TF szabadtéri referencia fitneszparkja
Szerdán adtak át a Testnevelési Egyetem (TF) Csörsz utcai sporttelepén a szabadtéri referencia fitneszparkot. 
A Bestrong Kondipark elnevezésű, felülről fedett kültéri tornapálya ünnepélyes átadóján Mocsai Lajos, a TF rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a létesítmény az év legalább tíz hónapjában használható. 
"Egy ilyen erősítő központban olyan kombinált edzéseket lehet tartani, amelyekkel azokat a területeket - a törzserőt, a kart és lábat - lehet erősíteni, amelyekben hihetetlen lemaradás mutatkozik a magyar fiataloknál" - hangsúlyozta Mocsai, majd hozzátette: egy ilyen fitneszparkban a gyakorlatok könnyedén, csoportokban, szabad téren végezhetők. A rektor hivatkozott egy közelmúltban elvégzett felmérésre, amely szerint a vidéki, hat-tíz éves magyar fiatalok 60 százaléka ízületi instabilitással, és törzserő koordinációs problémákkal rendelkezik, és olyan fizikai állapotban van, hogy 30-40 százalékuk gyógytestnevelést igényelne. 
Mivel Mocsai Lajos szerint a fizikai képességfejlesztés nélkül egyik sportág sem lehet eredményes, ezért például a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián is használnak már egy ehhez hasonló kondiparkot a fiatalok képzésében, a saját testsúllyal végzett edzés ugyanis rendkívül erőssé és rugalmassá teszi az emberi testet. 
Katona Zoltán ötletgazda elmondta, tíz éve Ausztráliában látott először ilyen létesítményt, rögtön megtetszett neki, s mára 100-120-at épített fel az országban. A Csörsz utcai, 90 négyzetméteres szabadtéri erősítő központot - melyben egyszerre harmincan mozoghatnak - térítésmentesen, amolyan referenciaként bocsátotta a TF, s az ott tanuló leendő testnevelő tanárok rendelkezésére. Távlati célja, hogy az ország 3000 iskolájából minél többen legyen ilyen kültéri fitneszpark, segítve ezzel a mindennapos testnevelést, s egy egészségesebb nemzedék felnövekedését.
A Bestrong Kondipark nagykövete Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, aki kiemelte, a létesítmény nagy előnye, hogy kortól függetlenül, a gyerekektől a nyugdíjasokig bárki használhatja.


Forrás: MTI - Fotó: istolethetv (Flickr.com)
2015 SZE 30 22:00:12/