Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon, valamint Nyíregyházán is javult a levegő minősége
Megszüntették Miskolcon a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Nyíregyházán pedig a legutóbbi 24 órában annyit javult a levegő minősége, hogy mérsékelhette a füstködriadó fokozatát a város önkormányzata. 
Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy az automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja az elmúlt 24 órában alatta maradt a küszöbértékeknek, ezért szüntette meg a füstködriadó tájékoztatási fokozatát.
A polgármester szombaton arra kérte a miskolciakat, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést. Emlékeztetett arra, hogy a szmogriadó tájékoztatási fokozata idején tilos a kerti hulladék elégetése, valamint a tarló égetése.

Nyíregyházán pedig a legutóbbi 24 órában annyit javult a levegő minősége, hogy mérsékelhette a füstködriadó fokozatát a város önkormányzata.
Parillák Gabriella elmondta, hogy a szombaton elrendelt riasztási fokozat helyett a tájékoztatási lépett érvénybe, és ha az időjárás kedvező marad, akkor kedden a legkisebb mértékűnek számító figyelmeztetést is visszavonhatják. Hozzátette: ehhez azt kell, hogy a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja tovább mérséklődjön, hétfőn is egész nap a mértékadó színt alatt maradjon.
A nyíregyházi önkormányzat továbbra is azt kéri a 120 ezres város lakóitól, hogy aki teheti, az a személygépkocsi helyett válassza a tömegközlekedési járműveket az utazáshoz. Ugyancsak javasolja a helyhatóság, hogy ahol a feltételei adottak, ott a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelési eszközök használatát részesítsék előnyben.
A kerti hulladék égetése továbbra is tiltott Nyíregyháza egész területén, beleértve a külterületek mintegy negyven bokortanyájának környékét is.
Óvintézkedésként tanácsolják azt is, hogy az esti és a reggeli órákban lehetőleg mindenki kerülje a szabadban végzett fizikai munkát vagy sportolást. A lakások szellőztetését a déli vagy a kora délutáni órákban végezzék, és sétát is akkor tegyenek, főként a kisgyermekek és az idősek.


Forrás: MTI - Fotó: Horia Varlan (Flickr.com)
2015 NOV 09 14:15:54/