Mi a tinnitus?
A tinnitus a fülzúgásra vagy fülcsengésre használt orvosi kifejezés. Minden negyedik ember életében előfordult már, hogy hallotta a zavaró hangot, de szerencsére általában ez az állapot csak átmeneti. Az érintettek leggyakrabban sípoló, zúgó, zümmögő hangról számolnak be. A fejben vagy a fülben jelentkező hangokban egy a közös: az esetek túlnyomó többségében kizárólag az érintett hallja.

A fülzúgás nem betegség, hanem a fájdalomhoz vagy a lázhoz hasonlóan egy tünet. Vészjelzés, ami arra utal, hogy testi vagy lelki értelemben túlterheltük magunkat. Ezért elsősorban nem a fülzúgást, hanem annak okát kell feltárni és kezelni. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy a zavaró tinnitus számos lelki és testi baj okozója lehet. Okozhat alvás problémákat, koncentrációzavarokat, de akár depressziót is.

 

Számos olyan okot ismerünk, ami kiválthatja a fülzúgást, azonban a pontos keletkezése még tisztázatlan. Lehetséges okok a fül vagy a légutak gyulladása, hangos és/vagy váratlan hanghatás, búvárbaleset, autoimmun-megbetegedés, hallóideg-tumor, kullancs okozta borreliosis vagy vírusfertőzések lehetnek.

A tinnitus gyakran a szédüléssel is járó Menière kór és a hirtelen hallásvesztés kísérőtüntete lehet. A nyaki csigolyáknál vagy az állkapocsban fellépő problémák is kiválthatják vagy súlyosbíthatják a fülzúgást. Hatással lehetnek a tinnitusos állapotára az alkohol, a nikotin, bizonyos gyógyszerek, ételek is, és főként a stressz.

 


Forrás: gesundheit.de - Fotó: Mark Probst (Flickr.com)
2015 JÚL 25 23:28:00/