Mi az orrpolip és mi az orrmelléküreg-gyulladás?
Az orrpolipok az orrnyálkahártya sejtjeinek burjánzása révén létrejött szövetnövedékek. Az orrpolipózis gyulladásos megbetegedés, amely lehet allergiás vagy nem-allergiás hátterű, az esetek többségében idült orrmelléküreg-gyulladással jár együtt.

Lektorálta Dr. Varga Zsuzsa

Leggyakrabban a középső orrjáratban jelennek meg először, de a kiindulási helyük valamelyik orrmelléküreg. Az orrpolip vízcsepphez hasonló alakú, megjelenésében egy hámozott, mag nélküli szőlőszemhez hasonlít.

Kortikoszteroidot tartalmazó orrspray tartós alkalmazását követően az orrpolipok gyakran visszafejlődnek, esetleg el is tűnnek. Sebészi eltávolításra többek között akkor van szükség, ha a konzervatív kezelés ellenére a polipok elzárják az orrmelléküregek kivezető nyílásait, ezzel gátolják azok természetes szellőzését és gyulladást tartanak fenn, vagy daganatos eredetre utaló gyanú merül fel. Ha a háttérben meghúzódó allergia vagy fertőzés kezeletlen marad, a polipok nagyobb eséllyel újulnak ki, de kortikoszteroidos orrspray használata lassítja, vagy akár ki is küszöbölheti ezt. Az orrmelléküregek gyulladása alatt az orr- és orrmelléküregek nyálkahártyájának váladékképződéssel és nyálkahártyaduzzanattal kísért elváltozását értjük.  A gyulladás bármely orrmelléküregben, tehát az arcüregekben, a rostasejtekben, a homloküregben és az  íköbölben is kialakulhat. Megkülönböztetünk heveny, azon belül virális, illetve bakteriális eredetű formát, továbbá heveny visszatérő és idült formákat.

Okai: Az orrmelléküregek heveny és idült gyulladása, leggyakrabban heveny orrnyálkahártya gyulladáshoz társul. Keletkezhet azonban különösen az arcüreg esetében fogászati megbetegedés útján, sérülés következményeként, fürdésnél bekerült szennyezett víztől, esetleg barotraumaként vagy véráram útján is. 

 

A heveny gyulladást számos baktérium okozhatja, és gyakran alakul ki vírusos felsőlégúti fertőzést, például közönséges megfázást követően. Az orr nyálkahártya duzzanata elzárhatja az orrmelléküregek kivezetőnyílásait. Ennek következtében a melléküregben lévő levegő felszívódik, váladék gyülem alakul ki, amely fájdalomhoz, nyomásérzékenységhez vezet.

Tünetek és vizsgálatok: A heveny és az idült orrmelléküreg-gyulladások hasonló tünetekkel: járnak. Helyi tünetek közé tartozik a fájdalom, feszülés, nyomásérzékenység, orrfolyás, orrdugulás, szagláscsökkenés. Általános tünetek, mint, láz, fejfájás, rossz közérzet, fáradékonyság, köhögés kísérhetik az elsődleges tüneteket. Míg heveny gyulladásnak vezető tünete a fájdalom, addig fontos megjegyezni, hogy az idült gyulladás többnyire fájdalmatlan. Attól függően, hogy melyik melléküreg betegedett meg, a tünetek különbözhetnek. Az arcüreg gyulladása például az arc szem alatti részének fájdalmával, fog- és fejfájással jár. A homloküreg-gyulladás az egész homloktájék fájdalmát okozza. A rostasejtek gyulladása a szemek mögött és között érzett fájdalommal, gyakran hasogató homloktáji fejfájással jár. Az  íköböl gyulladása által keltett fájdalom gyakran a tarkó, vagy fejtető irányába sugárzik. Az orrnyálkahártya duzzadt és vörös, továbbá az orrból átlátszó, nyákos, időnként sárgászöld váladék is ürülhet. Heveny gyulladás megállapítására ma már nem szokás RTG felvételt készíteni, a diagnózis a klinikai jelek alapján felállítható. Heveny gyulladásban szövődmény kialakulásának gyanúja esetén, valamint idült orrmelléküreggyulladásban rétegvizsgálatra (CT) van szükség. Arcüreggyulladás esetén a fogászati eredetű elváltozások RTG illetve CT vizsgálattal deríthetőek fel.

Kezelés: A heveny orrmelléküreg-gyulladás kezelésének célja az üregekben lévő váladék kiürülése, a melléküreg szellőzésének helyreállítása, orrdugulás megszűntetése, és a fertőzés meggyógyítása. Inhalálással, melegítéssel elősegíthető a a melléküregekből a váladék kiürülése. A nyálkahártya lohasztó orrspray-ket csak rövid ideig szabad használni függőség kialakulásának elkerülése érdekében. Mind a heveny, mind az idült melléküreg gyulladásban szükségessé válhat, antibiotikum adása Ennek hatástalansága esetén sebészi beavatkozásra kerülhet sor, amelynek során kiürítik a váladékot, biztosítják a melléküregek szellőzését, és eltávolítják a fertőzött részeket.

 

 


2014 JÚL 29 11:26:22/