Mi történik a testben a fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztése után?
Valószínűleg sokszor hallott már a fogamzásgátló tabletták szedésének pozitív mellékhatásairól, mint a menstruáció időszak könnyebbé, vagy bőr szebbé, tisztábbá válása. Tudja azt is, hogyan reagál a test a tablettáról való leállásra? 
Természetesen az első és legfontosabb következmény a teherbeesés lehetőségének visszatérése, a hormonális egyensúly újbóli beállásáig azonban még sok egyebet tapasztalhat. Minden nő máshogyan reagál, így egyeseknél nem, míg másoknál nagyon is intenzíven jelentkezik ugyanaz a tünet. 

A mentruációs időszak nehezebbé válása, a görcsök: vannak nők, akik azért döntenek a hormonális fogamzásgátlás mellett, hogy kiszámíthatatlan vagy számukra sok kellemetlenséget okozó menstruációjukat kontrollálni tudják. A tabletták által biztosított folyamatos progeszteron és ösztrogén hatására a peteérés gyakorlatilag leáll, így a legtöbb "problémával" járó szakaszon gyakorlatilag nem esik át a test - a tabletta hiányában azonban a hormonutánpótlás megszűnik, a peteérés ismét megindul és vele minden nehézség újra jelentkezik. 

Súlyváltozás: a fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdéséről sokan tudják, hogy néhány plusz kiló felkúszhat, azt azonban kevesebben, hogy ez inkább a test víz-visszatartásában bekövetkező változástól függ, így azt sem, hogy a tabletta elhagyásakor fogyás és hízás is előfordulhat.

A mellek veszíthetnek teltségükből: elsősorban akkor, ha a fogamzásgátló hatására duzzadtabbá, teltebbé váltak. 

Növekvő mennyiségű hüvelyváladék termelődhet: ami a peteéréssel függ össze, hiszen a szervezet így igyekszik segíteni a spermiumok eljutását a petesejtig. Ha tehát nincs peteérés, kevesebb hüvelyváladák termelődik, ha viszont újból beindul, a nedvesség is visszatér.

A nemi vágy felerősödése: a leggyakrabban hallható női kritika a tablettaszedéssel szemben az, hogy megöli a libidót, abbahagyásával azonban a vágy is fokozódik.

Ha a tabletta szedése előtt problémás volt, után ismét problémássá válik a bőr: míg a nők egy része kifejezetten azért választja a védekezés hormonális útját, hogy egyben a bőre szépségét, tisztaságát is biztosítsa. A tabletták hatására a szervezetben ugyanis a tesztoszteron szintje lemegy, ez az oka a pattanások eltűnésének.


Forrás: womenshealthmag.com