Miért folyik mindig a gyermekem orra?
Az, hogy gyermekünknek mindig folyik az orra, nem feltétlenül jelenti azt, hogy megfázott. Meg kell tanulnunk felismerni a jeleket, amelyek kezelést indokolnak.

Átlagban, egy gyermek százszor fázik meg, amíg betölti a 6. életévét. „Így erősödik meg a gyermek immunrendszere. És az orrfolyás nem feltétlenül megfázás. Csak akkor válik betegséggé, ha van más is: köhögés, láz, kiütés”, mondja Dr. Pierre Popowski homeopata gyermekorvos. „Még ha az orrfolyás zöld is, de nincs láz, az még semmi komoly,” teszi hozzá Dr. Saholy Razafi narivo-Schoreisz gyermekorvos. Felesleges gyermekorvoshoz futni, minden megfázásnál, mert nincs csodaszer a gyógyítására. Miközben 8-10 napon belül spontán meggyógyul, néhány dolgot tehetünk, hogy javítsuk gyermekünk komfortérzetét és elkerüljük a komplikációkat.

  • Tisztítsuk ki az orrát: a legfontosabb, hogy segítsük gyermekünket lélegezni, és megakadályozzuk, hogy az orrváladék a fülbe és a tüdőbe vándoroljon. Ehhez naponta többször, étkezések előtt és lefekvés előtt meg kell tenni.
  • Paracetamollal kezeljük a lázat.
  • 19-20 °C legyen a szobában és ha a levegő túl száraz, nedvesítsünk

Keressük fel a gyerekorvost, ha ...

  • a láz két-három nap után is fennáll;
  • a megfázás több mint egy hete tart;
  • a  gyermek 3 hónaposnál fiatalabb. „Ez a kor mindig különlegeseset, mindenféleképpen keressük fel gyermekorvosunkat”, hangsúlyozza Dr. Popowski.

Vigyázni kell, néhány nátha elleni készítménnyel

  • Az orrfertőtlenítők hatástalanok a náthát okozó vírusok ellen és allergiát okozhatnak.
  • A belélegezendő vagy mellkasra kenendő kenőcsökkel is vigyázni kell. Gyakran tartalmaznak mentolt és kámfort, amik 12 év alatti gyermekeknél rohamokat okozhatnak.
  • A pszeudoefedrint tartalmazó dekongesztánsok nagyon veszélyes termékek lehetnek.

És a spray-k?

Jelenleg különböző spray-k léteznek, néhányuk tengervizes, amelyekkel a kicsi orrát tisztíthatjuk. Kell-e, hogy napi reflexé váljon a megfázás megelőzése érdekében? „Ezeket lehet használni orrtisztításkor, amikor már megfázott, de nem minden nap, mondja Dr. Popowski. Nagyon irritálja az orr nyálkahártyát és ez lehet az allergia melegágya.”


Hogyan tisztítsuk kisbabánk orrát?

Több módszer is létezik, közös bennük, hogy a kisgyerekek egyiket sem értékelik! 

  • A fiziológiás sóoldatba áztatott vattapamacs, amíg a gyerek nem tudja egyedül fújni az orrát. Hatékony mindennapi tisztítás, azonban bőséges váladék esetén nem ideális.
  • A gyermek ül vagy fekszik az orrlyukba sóoldatot permetezünk, a váladékot pedig kiszívjuk az orrszívóval. „Ez egy nagyon hatékony módszer az összes váladékot le lehet szívni, mondja a gyermekorvos. Csak ritkán sérti meg az orr nyálkahártyát.”

Forrás: www.topsante.com - Fotó: KS
2015 JÚL 05 17:01:32/