Migrénje van?
A migrén lüktető, elviselhetetlennek tűnő fejfájás... Alapesetben, igen. Valójában viszont ahány ember, annyiféle tünettel járhat. Összegyűjtöttünk 10 jellemzőt, amelyek alapján megpróbálhatja azonosítani.  
1. Aura-élmény: előfordulhat, hogy a migrén jelentkezésekor aura-élményt él át, ami vizuális, villodzó fényeket, foltokat, vonalakat láthat. Általában a fájdalom beköszönte előtt fordul elő, 5 perctől egy óráig tart. 

2. Hangulatváltozások: az ok-okozati összefüggés egyelőre ismeretlen, de egyes kutatók szerint genetikai magyarázat állhat a depresszió és a migrén között. 

3. Alvásproblémák: a pihentető alvás hiánya és a migrén gyakorisága és intenzitása között kapcsolat van, ráadásul nem csak a migrén nehezíti meg az alvást, hanem az alvás hiánya is okozhat migrént.

4. Orrdugulás, könnyezés: a migrénnek lehetnek kísérőtünetei, ezek közül pedig az orrdugulás, könnyező szemek a leggyakoribbak.

5. Kívánósság: a migrénes roham előtt sokan tapasztalják, hogy valamilyen ételt nagyon megkívánnak, legtöbbször a csokoládét.

6. Lüktető fájdalom a fej egyik, vagy mindkét oldalán: a migrén klasszikus jele a lüktetés, a betegek fele éli át. 

7. Szemfájdalom: sokan félreértelmezik ezt a tünetet, és a szemorvosukat keresik fel, pedig a migrénes fájdalom sokszor jelentkezik a szemnél.

8. Nyakfájdalom: szintén gyakran alábecsült tünet, sokan hiszik, hogy egy rossz alvópozíció miatt fájdul meg a nyakuk, ami aztán fejfájást is eredményez, pedig ez is lehet a migrén miatt.

9. Ásítózás: ha nem fáradt igazán, mégis sürgető, percenkénti ásítozás tör Önre, az lehet a migrén előszele...

10. Hányinger és hányás: az előbbi sokkal gyakrabban fordul elő, és szinte tipikus migrénes tünet.


Van véleménye, tapasztalata?

Ossza meg velünk!
Forrás: health.com
2014 NOV 12 02:43:22/