Mik azok a miómák?
A mióma izomból és rostos szövetekből álló, nem rákos jellegű daganat, ami a méh falában fordul elő. 

A mióma a 35 év feletti nők legalább 20%-ában előfordul és gyakoribb fekete, mint fehér nők között. A mióma mérete a mikroszkópostól a sárgadinnye nagyságúig terjed. Az oka ismeretlen, de úgy tűnik, a miómákra hat az ösztrogénszint változása, gyakran a terhesség alatt nagyobbra nőnek és menopauza után sorvadnak.

Tünetek: A miómák esetleg még akkor sem okoznak tüneteket, ha nagyok. A tünetek függnek a miómák számától, méretétől, helyzetétől a méhben, akárcsak az állapotától – növekedőben vannak, vagy visszafejlődnek-e. A tünetek közé tartozik az erős vagy elhúzódó menstruációs vérzés; fájdalom, nyomás vagy súly érzete a medencei területen a menstruációk alatt vagy között; gyakoribb vizelési inger; a has duzzanata; és ritkán meddőség a petevezetékek elzáródása vagy a méhüreg torzulása miatt. A menstruáció erős lehet, mivel a miómák növelik a méhnyálkahártya felszínét és a menstruáció során lelökődő szövet mennyiségét. Az erős vérzés vérszegénységet okozhat. Az előzőleg tüneteket nem okozó miómák esetenként a terhesség alatt okoznak problémákat, mint vetélést, koraszülést vagy szülés utáni vérzést.

Kórisme és kezelés: Az orvos általában medencei vizsgálat során fel tudja állítani a kórismét. Ultrahangos vizsgálat megerősítheti a diagnózist. A méhnyálkahártya biopsziáját (endometriális biopszia, a méhnyálkahártyából szövetminta eltávolítása mikroszkópos vizsgálat céljára), hiszteroszkópiát (a méh vizsgálata száloptikás csővel) és Papanicolau-tesztet végezhetnek, hogy biztosak legyenek benne, hogy a tüneteket nem egy másik betegség okozza, például a méhnyak rákja okozza. A legtöbb mióma nem tesz szükségessé kezelést, de azt a nőt, akinek ez a betegsége, 6-12 havonta ellenőrizni kell. A mióma eltávolítását célzó sebészi beavatkozás (miomektómia) válhat szükségessé, ha a mióma mérete nő, vagy elviselhetetlen tüneteket hoz létre. A sebészi beavatkozás előtt hónapokig adhatnak hormonokat a nőnek, hogy zsugorítsák a miómát. Általában kerülik a sebészi beavatkozást terhesség során, mert vetélést és jelentős vérzést okozhat. Az egész méh eltávolítása (hiszterektómia) válhat szükségessé, ha a menstruációs vérzés nagyon erős; olyan tünetek alakulhatnak ki, mint a nyomásérzet vagy fájdalom; a mióma gyorsan nő, esetleg egy nagy mióma megcsavarodik vagy fertőződik.

Forrás Orvosi kézikönyv a családban

2014 JÚL 24 10:23:02/