Mikor kell orvoshoz fordulni a vesekővel?
A vesekő gyakorlatilag népbetegségnek számít, kialakulása viszont sokszor megelőzhető megfelelő életmóddal. Az alábbiakban ehhez próbálunk tanácsokat adni, illetve kitérünk arra is, mikor kell azonnal orvoshoz fordulnia! 
A vesekövek apró, kemény lerakódások, amelyek a vesékben keletkeznek, és addig általában nem okoznak semmilyen tünetet sem, amíg el nem kezdenek mozogni a veséktől a húgyvezetéken át vezető úton. Ekkor azonban gyorsan kellemetlenné válnak, és bár általában nem okoznak maradandó károsodást, illetve nem feltétlenül szükséges műtéti úton eltávolítani őket, bizonyos esetekben mégis haladéktalanul fel kell keresni egy orvost.

Az alábbi tünetek egyértelműen azt jelzik, hogy Önnek veseköve van:
- az oldalánál és a hátánál, a bordák alatt erős fájdalmat érez
- a fájdalom hullámokban tör fel, az intenzitása váltakozik
- fájdalmassá válik a vizelet ürítése
- rózsaszín, vörös, barna, zavaros vagy kellemetlen szagú a vizelete
- hányinger és hányás
- állandó vizelési inger

Mindenképpen és azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha a következőket észleli:
- a fájdalom olyan súlyossá válik, hogy nem tud leülni, képtelen kényelmes pozíciót találni
- hányinger és hányás kíséri a fájdalmat
- a fájdalom mellett lázas és rázza a hideg
- vért lát a vizeletében
- képtelen vizelni

A vesekő kialakulásának megelőzéséért az alábbiakra érdemes figyelnie:

Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot! Ha a kórtörténetében már volt példa vesekő kialakulására, 2,5 liter folyadékot minden nap magához kell vennie! Ez a mennyiség akkor elegendő, ha vizelete világos és tiszta.

Bizonyos élelmiszerekben nagy mennyiségben találhatók meg azok az ásványi anyagok, amelyek kőképződéshez vezetnek. Ezek közé tartozik a rebarbara, a cékla, a spenót, az édesburgonya, a dió, csokoládé és a szójatermékek.

Kálciumot tartalmazó étrendkiegészítők szedése szintén nem javasolt, ugyanakkor az olyan ételektől, amelyek kálciumban gazdagok, nem kell megválnia!


Forrás: mayoclinic.org
2014 AUG 18 19:00:53/