Mikor vegyem be a gyógyszert?
Ha nem szabad bármilyen gyógyszert beszedni, akkor arra is figyelni kell, hogy mikor vesszük be őket! Antihisztaminok, antibiotikumok vagy fájdalomcsillapítók: megmondjuk, mely napszakban a leghatékonyabbak a gyógyszerek.

A testünk svájci óra pontosságú

Hormonok, hőmérséklet, éberség... minden pillanatban a saját biológiai ciklusunk rezgéseinek vagyunk kitéve. A test egy precíziós óra: ha idő van akkor idő van! Két agyi struktúra szinkronizálóként működik. A hypothalamus, az "inga" a külső jelekre hangolódik rá, mint például a nappal és az éjszaka váltakozása. A tobozmirigyet vagy epiphysiseket, tartják a test "homokórájának", ami gyakorlatilag változatlan 24-25 órás ritmust követ.

Ezek a különböző ingadozások, amelyeknek nem mindig vagyunk tudatában, tükrözik a valódi természetünket. Ha ezt figyelembe vesszük, eredményesebbek és hatékonyabbak lehetünk mindennapi életünkben.

A kronoterápia is tanulmányozza a gyógyszerek hatását, attól függően, hogy azt mikor adják be. Ennek célja a hatékonyabb gyógyítás, a mellékhatások, illetve a dózis csökkentése.

Mindennek meg van a maga ideje

Egyes szerek ideális beszedési ideje szerepel az ismertetőjükben is.

  • Hörgőtágítók: Azt tanácsoljuk, hogy kora délután vegyék be, még ha az asztma rohamok inkább a késő esti és az éjszakai órákban jönnek.
  • Antihisztaminok: A betegek este jobban tolerálják, és hatékonyabb is , bár az allergia inkább reggel tör ki a betegen.
  • Aspirin: 10 órakor jobban támadja a gyomornyálkahártyát, mint 20 órakor.  Ennek semmi köze, hogy reggel éhgyomorra veszi-e be vagy reggeli után.
  • Antibiotikumok: az egyszeri, reggeli adag hatékonyabb, mint több adagban elosztva a napsorán.
  • Vakcinák: Tanulmányok kimutatták, hogy a Hepatitis B és az influenza elleni védőoltás négy-szer több antitest-termelést indukálnak, ha reggel adják be és nem délután.
  • Kortikoszteroidok: A  kortizol (a mellékvese által termelt hormon) koncentrációja a plazmában reggel, 7-8 óra körül a legmagasabb. Jobb a kémiailag rokon gyógyszereket egy időben beadni, mert a kiválasztás csúcsán a hatékonyságuk növekszik .
  • Inzulin: a cukorbetegek inzulin injekciójának beadásának egybe kell esnie az igényeikkel.


Forrás: www.topsante.com