Mikroba állatkert nyílt Amszterdamban
Micropia néven, szeptember végén nyílt meg az első interaktív mikroba állatkert Amszterdamban. Egy eredeti és tartalmas kezdeményezés távol a hagyományos állatkertektől.

Új állatkert született a múlt héten Amszterdamban. Azonban itt nem láthatunk oroszlánokat, zsiráfokat vagy akár orrszarvúakat... viszont ezernyi mikrobát, mikroorganizmust.

Az ötlet 12 évvel ezelőtt pattant ki Haig Balian, az amszterdami állatkert, a Artis Royal Zoo vezetője fejéből.

"Az állatkertek általában a természetnek csak egy részét mutatják, nevezetesen a nagy állatokat," mondta Haig Balian, "ma meg akarjuk mutatni a mikro fajokat. "

Még ha ezeket gyakran károsnak tartjuk és betegség okozónak, a mikrobák nagyon is hasznosak, és bolygónk élőlényeinek kétharmadát alkotják. Haig Bailan szerint ők képviselik az emberiség jövőjét, ha vennénk a fáradságot, hogy jobban megismerjük őket.

" A mikrobiológia iránti érdeklődés soha nem fog megnőni, ha a sötétben hagyjuk, néhány szakértőre hagyva, - állítja az állatkert megalkotója - mi itt azt mutatjuk be a látogatóknak, hogy a természetben minden összefügg és az mikrobák alapvető szerepet játszanak. "

És ehhez Haig Bailan mintegy 10 millió eurós költségevetéssel rendelkezett.

Bámulatos interaktív eszközök

Az állatkert legnagyobb része úgy van berendezve, mint egy laboratórium: több sor mikroszkóp, csatlakoztatva egy-egy nagy képernyőhöz, amelyeken mindenféle mikroorganizmus látható. Egy külön részén, a "valódi" laboratórium lehetővé teszi a látogatóknak, hogy megfigyeljenek mikroba tenyészeteket. Az Ebola (a jelenleg Nyugat-Afrikában pusztító vírus) egy óriás modellje is ki van állítva.

De az állatkert legnagyobb eredetisége elsősorban az interaktivitásában rejlik, segít ráébrednünk arra, hogy a mikrobák körülöttünk vannak. Egy mikroba szkenner kimutatja annak, aki szeretné, hogy mennyi mikroorganizmus van a testén és azok pontos elhelyezkedését. Az emberi test 1,5 kg mikrobát hord magán, amelyek nélkül nem tudna fennmaradni.

A szerelmeseknek, a "Kiss-o-meter" jelzi, hogy hány mikrobát cseréltek el egy csók közben.

Ennyitől már más szemszögből láthatjuk a dolgokat... 


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval is!
Forrás: topsante.com