Milyen allergiák leselkednek a hideg évszakban?
Allergia télen? Igen! Akár a tél is allergiás csúcsszezonná válhat, sok allergiás télen sem ússza meg a kellemetlen tüneteket. 

Elsősorban a poratka allergiások életét nehezíti meg a fűtött szobában a meleg levegővel szálló por. De téli allergiát még számos további, kevésbé közismert  dolog is kiválthat, például a forralt bor, a mézeskalács vagy az illatgyertyák. Sőt, maga a hideg is kiválthat immunreakciókat. 


Miért jelentkezik főleg télen a porallergia?

Milyen tünetei vannak a porallergiának?  Allergia alatt a legtöbben a leginkább tavasszal jelentkező pollenallergiára gondolnak, eszükbe sem juthat, hogy a hasonló téli tüneteket szintén allergia válthatja ki. Ám ez téves következtetés, hívja fel a figyelmet Dr. Wolfgang Reuter, a német DKV betegbiztosítótól. 

„A poratkaallergiától szenvedőknél a tél folyamán a legersebbek a tünetek. Ugyanis a fűtött szoba meleg levegőjével könnyebben terül szét az atkák ürüléke a lakótérben.“ 

Ebben az az igazán alattomos, hogy a tünetek nagyon hasonlítanak egy egyszerű megfázásra: orrfolyás, szemviszketés. Tehát ha minden télen tartósan náthás, érdemes az orvosát felkeresni és egy allergiatesztet végeztetni.


Mi segíthet porallergia esetén? 

„Az atkák a lehullott hámsejtekkel táplálkoznak, és főleg meleg, nyirkos környezetben érzik jól magukat.  Ezért elsősorban az ágyneműben szaporodnak.” - magyarázza a DKV szakértője. Azt tanácsolja, használjunk poratka elleni ágyneműhuzatokat. Azonban a kedvenc pokrócunkban is rengeteg poratka bújhat meg. Mivel az atkák a természetes anyagokat kedvelik, érdemes allergiásoknak szintetikus, antiallergén ágyneműt és huzatokat választaniuk. Továbbá célszerű az ágynemű gyakorta kiszellőztetni, és érdemes lehet kipróbálni a mosáshoz adagolható speciális öblítőket is.


Az illatgyertyák is tartalmazhatnak allergéneket

Számos téli hangulati elem veszélyeket rejt az allergiások számára: az illatgyertyák például akár 90 százalékban tartalmazhatnak allergiát kiváltó anyagokat. 

„Aki tud róla, hogy a bőre hajlamos az allergiás reakcióra, inkább ne használjon illatgyertyát. Elsősorban a paraffin-tartalmú gyertyák válthatnak ki allergiás reakciót a bőrön vagy a légutakban, legrosszabb esetben akár asztmarohamot is okozhatnak.” - figyelmeztet a szakértő. Ha allergiásként sem szeretne lemondani az illatgyertyáról, javasoljuk, hogy válasszon méh- vagy szójaviaszból készült gyertyát.


A kekszek és a mézeskalács is alattomos lehet

Karácsony közeledtével számos olyan édes fnomságot eszünk, ami allergiás reakciót válthat ki: dió, mézeskalács, ánizsos és fahéjas kekszek. 

„Az élelmiszerallergiásoknak meggyűlhet a baja ezekkel a nassolnivalókkal. A legjellemzőbb tünet a szájban jelentkező viszketés, ami általában még ártalmatlan. Ha azonban a torok is megduzzad, akár életveszélyessé is válhat a helyzet.” - figyelmeztet Dr. Wolfgang Reuter. Ez ellen a legbiztonságosabb védelem, ha magunknak sütünk. Az előrecsomagolt édességek akkor is tartalmazhatnak nyomokban dió- vagy mogyoróféléket, ha az összetevők között nem szerepelnek. Ráadásul a fűszereket nem kötelező feltüntetni, ha azok nem érik el a teljes tömeg 2 százalékát.


Óvatosan a forralt borral

Allergiásként csak mértékkel fogyasszon vörösbort, valamint vörösborból készült forralt bort. Ugyanis a vörösbor hisztamint tartalmaz, amely az allergiás tünetekért felelős. Aki hisztamin-intoleranciában szenved, gyakran tapasztalhat fejfájást, bőrpírt vagy légzési nehézségeket vörösbor fogyasztása után. 

„A forralt bort különösen kényes kérdés, főleg, mert leggyakrabban fahéjjal és kardamommal ízesítik. Mindkét fűszer kiválthat allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.” - hangsúlyozta Dr. Wolfgang Reuter. Jó tudni, hogy a szalámi, a füstölt hal, és az érlelt sajtok is tartalmaznak hisztamint.


Hidegallergia

Németországban kb. 30 ezer ember szenved a hideg által kiváltott allergiás betegségtől. A hideg urticariának is nevezett allergia elsősorban csalánkiütésszerű tünetekkel jelentkezik, a bőrön piros, erősen viszkető pörsenések jelennek meg. A panaszok akkor jelentkeznek, amikor a beteget hideg éri - ezért is hívják a köznyelvben hidegallergiának.

„Egyelőre nem tudunk sokat az okokról. De az érintettek többségénél már korábban is fennállt valamilyen allergiás hajlam.“ - foglalja össze a szakértő. Az allergológusok egy speciális készülékkel ki tudják szűrni ezt a ritka betegséget, amelyet antihisztaminnal, súlyos esetekben pedig kortizonnal lehet kezelni.


Forrás: www.apotheken-wissen.de - Foto: SashaW (flickr.com)
2015 NOV 17 15:29:37/