Az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé váltak a természetes növényi származékokból készülő édesítőszerek, holott egyáltalán nem biztos, hogy ezek minden esetben egészségesebbek, mint a cukor. Nem biztos ugyanakkor, hogy van értelme mindegyiküknek.
„Teljesen mindegy, hogy cukor, sztívia vagy aszpartám van-e egy italban,amit fogyasztunk, hiszen a nap végén hasonló az eredmény összenergiabevitel, glükóz- és inzulinszint tekintetében” – fogalmaz a kutatást vezető Siew Ling Tey, a szingapúri Agency for Science, Technology and Research munkatársa.
A szakemberek négy különböző italt teszteltek: az egyikben cukor volt, a másikban a kalóriát nem hordozó mesterséges édesítőszer, az aszpartám, a harmadikban a szerzetesek körtéje néven ismert természetes édesítőszer, a negyedikben pedig a manapság egyre népszerűbb sztívia.
A kutatás során harminc egészséges férfi résztvevő fogyasztott standard reggelit, amely minden esetben ugyanazzal az energiabevitellel járt, majd ezután a délelőtt folyamán meg kellett inniuk az egyik tesztitalt (különböző édesítőszert tartalmaztak). Ezután arra kérték őket, hogy ebédeljenek annyit, amennyi jólesik, s közben a vér glükóz és inzulin-koncentrációja is mérésre került. A részvevők naplót vezettek arról, hogy a későbbiekben mit ettek.
Mint kiderült, energiabevitel tekintetében nem volt különbség az eredmények között. Azok, akik a tesztitalok közül a kalóriamentes opciót kapták, többet ettek a nap folyamán, hogy csökkentsék az energia-kiesést.
Forrás: Medipress - Foto: Pixabay