Mindannyiunkban vannak autisztikus vonások
Tudósok szerint az autizmus genetikai kockázata minden emberben megtalálható, legfeljebb eltérő mértékben. Akiknél a tünetek a legsúlyosabb kategóriába esnek, azok, akiknél ténylegesen diagnosztizálják az autizmus spektrumzavart.

A Bristol, a Harvard és az MIT Egyetem, valamint a Massachusetts Általános Kórház szakemberei arra voltak kíváncsiak, van-e genetikai kapcsolat az autizmus spektrumzavar, illetve az amúgy egészséges emberekben található, erre a zavarra utaló vonások között. Az autizmus spektrumzavar nagyjából százból egy gyereket érint, jellemző tünetei a táras érintkezésbeli zavar, a kommunikációs és nyelvi akadályozottság, illetve a sztereotipikus és ismétlődő viselkedések.


Ezek a felsorolt tünetek azonban számos olyan emberben is megtalálhatóak, akiknél nem diagnosztizálták a betegséget. Ezeknek az embereknek a genetikai feltérképezése segíthet a szakembereknek abban, hogy jobban megértsék azokat a mechanizmusokat, amelyek az autizmus egyes típusaira jellemzőek, de azt is, hogy az átlagember viselkedését és társas kommunikációját milyen összetevők vezérlik.


Amint azt a vizsgálatot végző szakemberek kifejtették, az új ismeretek segíthetnek beazonosítani és feltérképezni a tipikusan fejlődő gyerekekben azokat a biológiai folyamatokat, melyek az autista gyerekekben nem működnek rendesen.

Dr. Mark Daly, dr. Elise Robinshon és munkatársaik vizsgálatának részleteiről a Nature Genetics című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 13 14:19:49/