Mindig mutassa meg szemölcseit orvosának, mielőtt maga kezelné!
Szeretne megszabadulni egy csúnya szemölcstől a talpán? Úgy gondolja, hogy kis szemölcsök vannak az arcán? Győződjön meg róla először, hogy ez nem valami más. Csak orvos tudja megerősíteni a diagnózist. A diagnózis felállítása után dönthet a kezelésről.

 

„Minden, ami a bőrön nő nem feltétlenül szemölcs,” mondja Dr. Corinne Jouanique párizsi bőrgyógyász. „Lehet, hogy egy jóindulatú elváltozás, vagy akár egy melanóma, amit szemölcsnek nézett.” Mindenesetre, a biztos diagnózis érdekében, „keresse fel bőrgyógyászát” – hangsúlyozza a doktornő. „Elengedhetetlen!” Ha valóban lapos vagy közönséges szemölcsről van szó, akkor azok tökéletesen jóindulatúak, „teljes mértékben kezelhetők.”

Minden szemölcsöt kezelni kell, mert fertőzőek akkor is, ha „egyesek maguktól eltűnnek”. A szemölcs típusához kell alkalmazni a kezelést, "mondja Dr. Jouanique. A lapos vagy közönséges szemölcs a leggyakoribb, nem súlyos betegség, amelyet a pillomavírusok családjának egyik tagja okoz a bőr megfertőzésével. Gyakran alakulnak ki a kézen, a talpon vagy az arcon.

Hogy megelőzze, ajánlott papucsot viselni az uszodában. Ezenkívül gyakran hipózza a zuhanytálcát vagy a kádat, ha az egyik családtag gyakran szemölcsös. A HPV vírusok különösen kedvelik a meleg, nedves környezetet.”

Célzott fellépés

A szemölcs helyétől, méretétől függően az orvos a megfelelő terápiát ajánlja. „Sok beteg úgy gondolja, hogy a folyékony nitrogén a legmegfelelőbb. A valóságban a keratolítikus kezelés, amelyet maga a beteg alkalmaz ugyanolyan hatásos, mint a nitrogén egy nemrég készült tanulmány szerint”, mondja a bőrgyógyász. Szalicil- vagy tejsavat tartalmazó gyógyszerek, kenőcs vagy krém formájában lágyítják a felhám elszarusodott rétegét és elősegítik a szemölcs eltüntetését. Feltéve, ha van türelme a betegnek, hogy a kezelést rendszeresen 1 vagy 2 hónapon keresztül alkalmazza.

„Használatuk hatékonyabb bizonyos területeken, ahol vastagabb a bőr, mint például a sarok, ahol a folyékony nitrogén nehezebben hat” folytatja a doktornő. A bőrgyógyászok a -196 ° C-os folyékony nitrogént annak érdekében használják, hogy lefagyasszák az érintett területet. Így a hideg által leégetett szemölcs végül leesik. Ami a lézeres eljárást illeti, „fenn kell tartani a minden más kezelésre rezisztens szemölcsök számára.”

Forrás: destinationsante.com - Fotó: Clay Junell (Flickr.com)