Minőségellenőrzési vizsgálat miatt késik a DiPerTe oltóanyag szállítmány
A szükséges mennyiségű, ötkomponensű kötelező védőoltást időben legyártották, a késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, mert emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a gyártó (Sanofi Pasteur) közölte azt is, a legyártott oltóanyag az európai központban várja a szállítás engedélyezését.
Hétfőn közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy a gyártó Sanofi Pasteur nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni (közismert nevén DiPerTe) ötkomponensű védőoltást. Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben. Az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.
A Sanofi Pasteur közölte, folyamatosan egyeztetnek az országos egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, továbbá szorosan együttműködik az áthidaló megoldás kidolgozásában.
Hangsúlyozzák, a cég számára a betegbiztonság elsődleges, vakcináikkal kapcsolatban eddig sem merült fel sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak - azaz gyártási és egészségügyi hatósági ellenőrzésnek - megfeleltek.
A cég közleményében elnézést kér az okozott kellemetlenségekért, de mint írják, "inkább vállalják, hogy néhány hetes csúszással szállítsák az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön".


Forrás: MTI - Fotó: Daniel Paquet (Flickr.com)
2015 MÁR 31 21:49:30/